IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата задача на Боб Айгър - да свие разходите на Disney

Под прицела на лидера могат да са Disney+ и ESPN

13:19 | 22.11.22 г.
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Спасяването на Walt Disney този път ще изисква Боб Айгър да покаже различна страна на характера си, пише в анализ Ройтерс.

Легендарният главен изпълнителен директор, който трансформира Disney в най-мощната развлекателна компания в света, ще трябва да покаже колко бързо може да намали разходите и да възстанови рентабилността, посочват анализатори.

Късно в неделя Disney шокира инвеститорите, като обяви, че отстранява главния изпълнителен директор Боб Чапек от поста и връща 71-годишния Айгър на него. Айгър е сключил двугодишен договор да върне компанията към растежа.

Този ход припомни по-стари подобни корпоративни ходове, като завръщането на Стив Джобс в Apple и завръщането на Хауард Шулц в Starbucks във времена на криза.

„Смелият ход (връщането на Айгър) може да изглежда правилен. Бизнесът обаче е в различна фаза на растеж“, коментира анализаторът на PP Foresight Паоло Пескаторе, допълвайки, че краткосрочните мерки може да включат ограничаване на някои операции.

Най-непосредствената цел на това може да бъде стрийминг услугата Disney+, която Айгър помогна да стартира през 2019 г. Загубата на звеното се увеличи повече от два пъти през последното тримесечие до 1,5 млрд. долара.

Бизнесът започна да повлича надолу печалбата, тъй като Disney харчи много за съдържание, за да привлече абонати, като тества търпението на инвеститорите, но това допринесе за спада на цената на акциите на гиганта с 40% от началото на годината.

„Disney+... вероятно би могъл да се справи по-добре с по-малко абонати, съставени от суперфенове, готови да плащат високи суми за потребител, което ще генерира много по-високи маржове“, посочват анализатори от MoffettNathanson.

По думите им ESPN е друга цел за дълбоки съкращения на разходите, включително преглед на всички предстоящи спортни права, тъй като мрежата губи кабелни абонати.

Third Point на активиста инвеститор Даниел Льоб пък започна настоява за потенциално отделяне на ESPN, когато придоби дял в компанията през август, макар че по-късно се отказа от идеята.

Някои брокерски компании също изразиха загриженост дали двугодишният период, за който Айгър се съгласи да се върне, ще бъде достатъчен за трансформацията на бизнеса и намиране на подходящ наследник на лидерския пост.

„Проблемът е, че Айгър не може да остане завинаги. Той вече провали прехода към Том Стагс през 2016 г. и сега към Чапек“, посочват от Rosenblatt Securities.

Цената на акциите на Disney беше със 7,5% нагоре в понеделник – знак за доверието в директора, който ръководи компанията за период от 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още