IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Disney с Десантис взе нова жертва – новия кампус във Флорида за 900 млн. долара

Развлекателният концерн се отказа от идеята си да премести своята централа от Калифорния в Лейк Нона, Флорида

08:30 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Стикери на събитие на Рон Десантис. Sean Rayford/Getty Images
Стикери на събитие на Рон Десантис. Sean Rayford/Getty Images

Американският развлекателен концерн Disney отмени две големи инвестиции във Флорида, включително промяна на курса за потенциален офис парк на стойност 900 млн. долара, на фона на спора с щатските законодатели и губернатора Рон Десантис.

Позовавайки се на „променящите се бизнес условия" и завръщането на главния изпълнителен директор Боб Айгър, Джош Д'Амаро, председател на подразделението за паркове, преживявания и продукти на Disney, написа в четвъртък бележка до служителите, в която съобщава, че компанията няма да продължи с изграждането на кампуса и няма да иска повече от 2000 служители от Калифорния да се преместят във Флорида, предава CNBC. 

„Не беше лесно да взема това решение, но вярвам, че то е правилно", казва Д'Амаро на служителите.

Отделно от това до октомври Disney закрива и атракциона "Междузвездни войни: Галактически звезден кръстосвач" в Walt Disney World - една от най-скъпите атракции на компанията, в която посетителите се потапят изцяло в приключение на тема "Междузвездни войни" за няколко дни.

Много от служителите на Disney се възпротивиха на плановете за преместване на компанията, когато те бяха обявени за първи път през юли 2021 г. от бившия главен изпълнителен директор Боб Чапек. Докато някои напуснаха компанията или преминаваха на други длъжности в Disney, които не изискваха местене във Флорида, други се надяваха, че планът ще отпадне след отлагане. Първоначално се планираше кампусът да бъде открит през 2022-2023 г., но по-късно беше отложен за 2026 г.

Централата на Disney е в Бърбанк, Калифорния, но разполага с редица сателитни офиси в цялата страна и по света.


Д'Амаро заяви, че служителите, които вече са се преместили във Флорида, могат да се върнат обратно в Калифорния.

„Ясно ми е, че силата на тази марка идва от нашите невероятни хора и ние се ангажираме да се справим с тази промяна с внимание и състрадание", каза той.

Съобщението на Disney е направено на фона на ожесточена вражда между компанията и губернатора на Флорида Рон Десантис. Компанията подаде съдебен иск, в който обвинява Десантис и новите членове на управителния съвет на специалния му район, че провеждат кампания за политическа разправа срещу развлекателния гигант.

Десантис атакува специалния район на Disney, който преди се наричаше Reedy Creek Improvement District, след като компанията публично разкритикува противоречив законопроект във Флорида - наречен от критиците "Не казвай гей" (Don’t Say Gay) - който ограничава обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в класните стаи.

В продължение на десетилетия специалният район позволява на развлекателния гигант ефективно да управлява самостоятелно дейността на своите паркове в Орландо. В крайна сметка районът беше оставен непокътнат, но петчленният му борд беше заменен с избраници на Десантис и преименуван на Район за надзор на туризма в Централна Флорида. 

Disney подаде иска си в края на април, след като новият борд гласува да отмени договорите за развитие, които според компанията са сключени, за да се осигурят инвестициите ѝ. Оттогава компанията актуализира този иск, за да включи в него и новоприетото законодателство, насочено към нейната монорелсова система, като допълнително доказателство за репресии от страна на губернатора.

Айгър публично порица Десантис и правителството на Флорида, като отбеляза, че Disney е създала хиляди непреки работни места, довежда около 50 милиона посетители във Флорида всяка година, и е най-големият данъкоплатец в щата. 

В изявление по-късно в четвъртък представителите на Десантис нарекоха решението на концерна да се откаже от кампуса в Лейк Нона "изненадващо".

Disney обяви възможността за изграждане на кампус в Лейк Нона преди почти две години. „От проекта така и не произлезе нищо и щатът не беше сигурен дали той ще се осъществи", се казва в изявлението на офиса на Десантис.

Д'Амаро повтори в бележката си, че компанията все още планира да инвестира 17 млрд. долара във Флорида през следващите 10 години, включително разкриването на около 13 000 работни места. Понастоящем в щата на компанията работят над 75 000 души. Disney отказа да предостави конкретна информация за тези инвестиции, но по-рано обяви планове за обновяване на атракционните паркове, разширяване на съществуващите паркове и добавяне на още круизни кораби към флота си във Флорида.

„Оставам оптимист за посоката на нашия бизнес в света на Walt Disney", каза Д'Амаро пред служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още