IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mъжът срещу Мики Маус. Губернаторът срещу Гуфи. Рон срещу Рапунцел...

С битката си срещу Walt Disney Рон ДеСантис всъщност играе в полза на Доналд Тръмп

11:00 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рон ДеСантис, понастоящем губернатор на Флорида, избра много специално място за сватбата си: увеселителния парк на Disney в Орландо. Облечен в бяла военноморска униформа, украсена с медали, през 2009 г. той мина под олтара в сватбения павилион на курорта на Disney Disneyland, за да каже "да" на бъдещата си съпруга Кейси.

Прозорците от пода до тавана на параклиса привличат погледа към една от най-популярните атракции в парка: приказния замък на Пепеляшка. Тя се е „забавлявала много", заяви неотдавна първата дама на Флорида пред консервативната радиостанция Sirius XM Patriot.

Съпругът ѝ обаче не изпитва романтични чувства към мястото на сватбата си. Евентуалният кандидат за американски президент е избрал за свой основен враг корпорацията, в която работят 75 хил. души в неговия щат. Съвсем наскоро ДеСантис заговори за изграждането на затвор в непосредствена близост до атракционния парк. От своя страна главният изпълнителен директор на Дисни Робърт Айгър публично обвини губернатора, че е "антикорпоративен" и "анти-Флорида".

Сюжетът за битката на флоридските гиганти - луд по властта политик срещу развлекателна империя - не би могъл да бъде измислен по-добре от някой сценарист, а ескалиращата драма е повече от гарантирана.

И така - мъжът срещу Мики Маус. Губернаторът срещу Гуфи. Рон срещу Рапунцел. ДеСантис срещу Скрудж Макдък: дори само каламбурите, които губернаторът на Флорида отприщи чрез мисионерската си вражда срещу Walt Disney, са безплатни диаманти в суровата почва за агитаторите на Доналд Тръмп.

В продължение на седмици те усъвършенстват материала, който 44-годишният мъж предоставя всяка седмица, в телевизионни реклами и отровни коментари. Това, което може да се види, е как единственият засега сериозен съперник на бившия президент за републиканската президентска номинация през 2024 г. постепенно се разпада.

Защо ДеСантис се захвана с Disney

Disney е най-големият туристически магнит в Слънчевия щат. „В някакъв момент Disney изобщо няма да инвестира във Флорида", закани се Тръмп. Той взе на прицел по-специално факта, че ДеСантис публично е разсъждавал за изграждането на затвор до Магическото кралство - епицентъра на развлекателната империя на града държава в Орландо. Като наказание.

ДеСантис иска да си отмъсти за това, че корпорацията се е осмелила да се опълчи срещу противоречивата му училищна политика. Сега тази политика превръща преподаването на темите за сексуалната ориентация и половата идентичност в табу от началното училище до гимназията.

Губернаторът не иска децата и младежите да бъдат обучавани по подходящ за възрастта им начин, че няма само мъже и жени. Това е твърде ляво за него. Твърде „будно". И трябвало да изчезне. 

Защо Disney съди ДеСантис

Когато ДеСантис отне от Disney с парламентарен указ десетилетните права на самоуправление на нейната развлекателна държава джудже с площ 100 кв. км, компанията отвърна с юридически трик.

ДеСантис натрапчиво търси начин да се върне в играта. Оттук идва и идеята за построяване на затвор в съседство с Мики Маус и Скрудж Макдък.

Новият главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър обърна нещата. Той обвинява ДеСантис, че „използва правителствената власт като оръжие" и ограничава правото на свобода на изразяване. Айгър дори подаде съдебен иск. Адвокатите твърдят, че има "добри шансове".

Американците са недоволни: ето колко нисък е броят на гласоподавателите на ДеСантис

Дори и в рационализираната Републиканска партия във Флорида, чийто лидер е Рон ДеСантис, той е отишъл твърде далече за мнозина. Те напомнят, че 50 милиона туристи на Disney годишно „стимулират икономиката на Флорида". Затова трима конгресмени от Флорида във Вашингтон - Върн Бюканън, Гас Билиракис и Карлос Хименес - демонстративно се обявиха в полза на Тръмп 2024.

Ключови играчи като Крис Кристи и Джеб Буш, и двамата бивши кандидати за президент, наричат поведението на губернатора, който винаги изглежда малко напрегнат и дървен, „нерепубликанско". За радост на Доналд Тръмп.

Атаките на последния срещу бившия му „политически доведен син“, който без него никога нямаше да стане губернатор на Талахаси през 2018 г., дават все по-големи плодове. Последни проучвания на общественото мнение показват, че бившият президент, който е преследван от няколко наказателни производства, изпреварва ДеСантис с до 45 процентни пункта. ДеСантис ще обяви официално кандидатурата си за изборите през 2024 г. едва през следващите няколко седмици.

Как ДеСантис накърнява своята почтеност

Кампанията на ДеСантис срещу развлекателната компания, която е символ на многообразието и либерализма, затвърди впечатлението, че бащата на три деца, който се ожени за съпругата си Кейси през 2009 г. пред приказния замък на Disney „Пепеляшка", няма нужния ръст за голямата сцена.

„Ако не можеш да се справиш с Мики Маус - язвително отбеляза неотдавна бившият говорител на администрацията на Барак Обама Робърт Гибс, - вероятно не искаш да поставиш в ръцете му отговорността, ако Китай нападне Тайван“.  Но и Disney не е единственият проблем на губернатора. 

Ето как ДеСантис намалява избираемостта си

Откакто се поклони на евангелската десница с радикално законодателство за абортите, нападна ЛГБТК общността*, продължи лудостта по отношение на оръжията, като разхлаби ограниченията, и искаше законно да обуздае медиите, съмненията относно избираемостта му нарастват силно и сред лявоориентираните групи от населението.

Недвусмислен знак: милиардерът Томас Петьофи, традиционно важен донор на консервативната сцена, който отчаяно се опитва да предотврати завръщането на Тръмп, прибра портфейла си и се оплака, че не разбира защо във Флорида в бъдеще ще бъдат забранени абортите от шестата седмица нататък. „Аз и някои приятели ще се въздържим от дарения“.  Рон ДеСантис. Снимка: Bloomberg Рон ДеСантис. Снимка: Bloomberg

Неговата констатация: в цяла Америка над 70% от хората подкрепят правото на аборт без оглед на партийната принадлежност - с тенденция до дванадесетата или дори до петнадесетата седмица. Радикалното решение на ДеСантис, казва той, разстройва мнозина и затвърждава имиджа на републиканците на „войници срещу културата“.

Как ДеСантис играе в полза на Доналд Тръмп

През последните няколко дни Рон ДеСантис се опитва да избегне предизборната клопка и да набере височина. След турнето за представяне на новата му книга, която на практика е доказателство за влизането му в битката за 2024 г., регионалният политик обикаля между Токио, Лондон, Йерусалим и Сеул. Официално: за привличане на компании към Флорида. В действителност: за да си изгради постепенно профил на държавник, какъвто все още няма, и да попадне в американските медии.

Което някак си се обърка. По време на последния етап ДеСантис се обърна към 50 бизнес лидери от Обединеното кралство. „Изглеждаше отегчен и гледаше в краката си" - цитира списание Politico думите на един от присъстващите. Поредният суров диамант за участниците в кампанията на Доналд Тръмп.

По материали на Ройтерс, Politico и Spiegel 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още