IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калъчдароглу е подложен на натиск след загубата от Ердоган

Той трябва да запази обединен тромавия опозиционен алианс за местните избори през март догодина

21:13 | 29.05.23 г.
Кемал Калъчдароглу. Снимка: EPA/БГНЕС
Кемал Калъчдароглу. Снимка: EPA/БГНЕС

След като не успя да се възползва от момента и да нанесе поражение на президента Реджеп Ердоган на изборите в Турция, Кемал Калъчдароглу е изправен пред въпроси за лидерството си и пред предизвикателството да запази опозиционния алианс преди местните избори през март 2024 г., пише Ройтерс.

Според някои членове на партията, анализатори и избиратели Калъчдароглу, кандидатът на опозицията на втория тур на президентските избори в неделя, ще трябва незабавно да пренасочи вниманието си върху запазването на контрола върху големите градове в Турция на местните избори.

Но след загубата му от Ердоган, който беше смятан за силно уязвим заради кризата с разходите за живот, много членове на опозицията и привърженици са разочаровани, търсят други варианти и обмислят смени на ръководителите.

„Резултатът не беше изненадващ, тъй като опозицията не се е променяла от 20 години и е изправена пред едно и също управление“, коментира 24-годишният Бугра Озтуг, който гласувал за Калъчдароглу в Истанбул. „Тъжен съм и съм разочарован, но не съм изгубил надежда“, допълва той.

Калъчдароглу, който е бивш държавен чиновник, получи 47,8% от гласовете на избирателите на втория тур въпреки оптимистичната и обхватна предизборна кампания, по време на която обеща да отмени необичайните икономически политики на Ердоган.

Вместо това Ердоган, който е най-дълго управляващият ръководител на съвременна Турция, ще удължи все по-авторитарното си управление в трето десетилетие, подкрепен от мнозинството на алианса му в парламента.

В същото време Народнорепубликанската партия на Калъчдароглу провежда вътрешни обсъждания тази седмица в Анкара, за да се съвземе от удара. По-широкият опозиционен алианс от шест партии се събра, след като резултатите от изборите в неделя бяха обявени.

Акиф Хамзачеби, бивш заместник-председател на парламентарната група на НРП, заяви, че партията му и Калъчдароглу са „сериозно неуспешни“ заради лоша стратегия и е нужна обхватна преоценка. Ако „не бъдат предприети нужните действия, бъдещето ще бъде по-лошо, отколкото днес“, заяви той в Twitter.

74-годишният Калъчдароглу отдавна се стреми да оспори лидерството на 69-годишния Ердоган.

Опозиционният алианс, който включваше националисти, ислямисти, секуларисти и либерали, го избра за кандидат през март, въпреки че някои членове предупредиха в същото време, че той не е най-силният вариант въз основа на обществените допитвания.

Избирането му стана факт след драматичен уикенд, на който лидерът на Партия на доброто, втората по големина турска опозиционна партия, Мерал Аксенер за кратко излезе в знак на протест.

Но в предизборната кампания Калъчдароглу спечели ключовата подкрепа на прокюрдската Демократична партия на народите, с което повечето обществени допитвания му даваха преднина на първи тур на 14 май.

В крайна сметка той едва успя да предизвика втори тур на 28 май. През последните две седмици Калъчдароглу не успя да мотивира избиратели, изправен срещу почти изцяло проправителствени медии и силната подкрепа за Ердоган в Анадола.

В реч в неделя вечер Калъчдароглу заяви, че това са били „най-нечестните избори от години“. Но не намекна за оставка и заяви, че „ще продължи да води и да се бори за демокрация“.

„Не зная дали НРП и Партията на доброто могат да понасят все още своите ръководители“, коментира Атила Йесилада, анализатор в GlobalSource Partners.

Зейнеп Алемдар, преподавател по международни отношения в университета „Окан“, коментира, че Калъчдароглу се е стремял да бъде колаборативен лидер, но съюзниците му не са допринесли особено за успеха му.

„Никой от тях изглежда не повиши дела на гласовете си както за тях самите, така и за Калъчдароглу“, допълва тя.

Анализатори казват, че Калъчдароглу ще се стреми да запази този тромав съюз обединен, включително подкрепата на Демократичната партия на народите, за да задържи големите градове през март.

На последните местни избори през 2019 г. кандидатите на НРП, подкрепени от алианса, шокираха Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, като спечелиха кметските постове в Истанбул, Анкара, Анталия и Адана.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от НРП, когото Аксенер смяташе за по-добър кандидат за президентските избори от Калъчдароглу, заяви в понеделник, че „битката започва отново“.

„Вече няма да очакваме различни резултати, като правим същите неща. От сега нататък ще продължим да се борим, за да спечелим всички сърца“, заяви Имамоглу във видео обръщението.

Вътрешен дебат в НРП, партията на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, вероятно ще се проведе преди конгреса на партията, планиран за това лято.

Емре Ердоган, преподавател по политология в истанбулския университет „Билги“, казва, че изборната загуба на опозицията затруднява сформирането на „голям“ съюз, но това остава необходимо за успех на местните избори през март 2024 г.

„Ако опозицията не може да се обедини отново, победите от 2019 г. няма да бъдат задържани и опозиционният лагер може да изгуби Истанбул и дори Анкара“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още