fallback

Байдън предлага на Ердоган „шведска сделка“ 

Президентът на САЩ обвързва сделката за американски изтребители F-16 за Турция с присъединяването на Щвеция към НАТО 

07:45 | 30.05.23 г. 12
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джо Байдън установи връзка между желанието на Турция да получи американски изтребители F-16 и желанието на САЩ Швеция да се присъедини към НАТО. В реч във Вашингтон Байдън заяви, че е изяснил това в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след преизбирането му. 

„Разговарях с Ердоган. Поздравих Ердоган", каза Байдън. „Той все още иска да преговаряме за нещо по отношение на самолетите F-16. Казах му, че искаме да се договорим за Швеция, така че нека да приключим с това".

Разговорите трябва да продължат през следващата седмица. Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които се противопоставят на влизането на скандинавската държава в отбранителния съюз, което е желано от останалите държави членки и Швеция. Турция беше посочила като причина живеещите в Швеция членове на опозицията, които правителството в Анкара определя като терористи. От своя страна Турция се стреми да закупи произведени в САЩ изтребители F-16 на стойност 20 млрд. долара. Въпреки че Байдън одобри искането, в Конгреса на САЩ има опозиция.

От турската президентска канцелария заявиха само, че в телефонния си разговор двамата президенти са изразили желание да задълбочат сътрудничеството си по всички двустранни въпроси. Те са се съгласили, че това е станало още по-важно с оглед на регионалните и глобалните предизвикателства.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом обяви, че скоро ще разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу за планираното присъединяване на Швеция към НАТО. Той се е свързал с Чавушоглу, за да поздрави президента Ердоган за победата му на президентските избори, каза Билстрьом пред радиостанция SVT.  "Той отговори много бързо и потвърди, че можем да се свържем и да обсъдим въпроса за НАТО", заяви Билстрьом.

Първоначално шведският политик беше обявил, че ще се срещне с колегата си на срещата на външните министри на военния алианс в Осло в четвъртък. „Бяхме информирани обаче, че турският външен министър няма да дойде, така че среща там няма да има", заяви говорител на Билстрьом, като добави, че срещата все пак ще се състои „скоро".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 30.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още