IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва обвинява Швеция в русофобия

Русия ще затвори генералното си консулство в Гьотеборг и поиска Стокхолм да затвори своето в Санкт Петербург

16:36 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Richard Heathcote/Getty Images
Снимка: Richard Heathcote/Getty Images

Руското Министерство на външните работи съобщи, че ще затвори своето Генерално консулство в шведския град Гьотеборг от 1 септември 2023 година и от същата дата ще отмени решението си отваряне на шведско Генерално консулство в Санкт Петербург. В Москва предприемат мярката в отговор на "конфронтационния курс, който предприема Швеция спрямо Русия".

В съобщение на ведомството се отбеляза, че двустранните отношения между Русия и Швеция са достигнали до "безпрецедентно ниско ниво, включително и в резултат на продължаващата русофобска кампания в Швеция".

Москва обяви и петима шведски дипломати за "персона нон грата" и те ще трябва да напуснат страната.  Мярката е в отговор на решението на Стокхолм да изгони петима руски дипломати, които са заподоряни в извършването на шпионска дейност.

 Сред изгонените шведски дипломати са трима служители от офиса на аташето по отбрана в посолството в Москва, допълват от министерството.

"Това решение е ново потвърждение за негативното политическо развитие на Русия и международната изолация на страната", коментира в отговор външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом.

В изявление, разпространено от шведското Министерство на външите работи той изрази съжаление за затварянето на Генералното консулство на страната в Санкт Петербург и  посочи още, че петимата изгонени дипломати са работили в съзвучие с Виенската конвенция и са ангажирани с нормалните дипломатически дейности в Русия.

Експулсираните през април руски дипломати са извършвали дейности в нарушение на Виенската конвенция, допълва още Билстрьом.

Отношенията между Русия и Швеция се влошиха сериозно, след  като Стокхолм подаде молба за членство в НАТО. На този етап страната е в изчакване кандидатурата да получи одобрението на всички членове на Алианса. В началото на април Финландия се присъедини официално към НАТО.

Двете скандинавски държави доскоро запазваха "неутралност", но след войната, която започна Русия в Украйна, подадоха заедно своите кандидатури за членство във военния блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още