IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия официално стана 31-вият член на НАТО

Финландия днес, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на алианса, каза генералният секретар Йенс Столтенберг на церемонията в Брюксел

16:48 | 04.04.23 г. 1
Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images
Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Финландия официално стана 31-вият член на военния алианс НАТО днес в историческа политическа промяна, породена от инвазията на Русия в Украйна. Днешното присъединяване предизвика заплаха от Москва за „контрамерки“, предава Ройтерс.

Присъединяването на Финландия почти удвоява дължината на границата, която НАТО споделя с Русия и подсилва източния фланг, докато войната в Украйна продължава, без да се вижда решение на хоризонта.

Финландският външен министър Пека Хаависто приключи процеса по присъединяване, връчвайки официален документ на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в централата на НАТО в Брюксел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, приветствайки Финландия сред членовете, отбеляза, че руският президент Владимир Путин е посочил противопоставянето на разширяването на НАТО като оправдание за инвазията си.

„Той получава точно обратното... Финландия днес, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на алианса“, каза Столтенберг в Брюксел.

Кремъл обяви, че Русия ще бъде принудена да предприеме „контрамерки“ заради членството на Финландия в алианса. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ходът повишава перспективата за по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна.

Русия каза в понеделник, че ще подсили военния си капацитет на запад и северозапад в отговор на присъединяването на Финландия към НАТО.

Украинското правителство също похвали хода на Финландия. Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Йермак написа в Telegram: “Финландия взе правилното решение. НАТО е ключова цел и за Украйна“.

Събитието бележи края на една епоха на военна необвързаност за Финландия, която започна, когато страната отблъсна опит за нахлуване от Съветския съюз по време на Втората световна война и избра да се опита да поддържа приятелски отношения със съседна Русия.

Нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. обаче накара финландците да потърсят сигурност съгласно пакта за колективна отбрана на НАТО, който гласи, че атака срещу един член е атака срещу всички.

Москва, която отдавна критикува този ход, реагира остро.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разширяването на НАТО е "посегателство върху нашата сигурност и националните интереси на Русия". Москва ще следи отблизо всякакви военни разполагания на НАТО във Финландия, каза той.

Блинкен заяви днес: „Изкушен съм да кажа, че това е може би единственото нещо, за което можем да благодарим на Путин. Защото той отново предизвика нещо, което твърди, че иска да предотврати“.

Швеция и Финландия кандидатстваха заедно миналата година за членство в НАТО, но шведската кандидатура беше отложена от членовете на НАТО Турция и Унгария.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом каза пред репортери, че амбицията на Стокхолм е да стане официално член по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

„Това е въпрос от изключителна важност за Швеция... Няма причина нито турският, нито унгарският парламент да правят допълнителни забавяния“, каза той.

Турция твърди, че Стокхолм укрива членове на организации, считани от Анкара за терористични групи - обвинение, което Швеция отрича - и поиска тяхното екстрадиране като стъпка към ратифицирането на членството на страната.

Унгария изрази недоволство от критиките към стъпките срещу демокрацията на премиера Виктор Орбан. Дипломати от НАТО казват, че очакват Будапеща да одобри кандидатурата на Швеция, ако види Турция да предприеме същата стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 1 година
Днес НАТО се приближи точно до Москва, плюс нови 1300 км обща граница и това е изцяло благодарение на путин.... Ако си беше стоял на ***, до 10-15 години НАТО щеше да е умряло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още