IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Швеция проправя пътя на страната към НАТО

Депутатите са приели законови промени, които ще позволят на страната бързо присъединяване към алианса след одобрение от Турция и Унгария

19:25 | 22.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентът на Швеция е приел законови промени, които ще позволят на най-голямата скандинавска държава да се присъедини към НАТО възможно най-скоро, съобщава Bloomberg.

Членството на Швеция в НАТО все още не е възможно, защото Турция и Унгария още не са го одобрили.

Шведските депутати са подкрепили законовите промени с 269 гласа „за“ и 37 „против“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше особено яростен противник на кандидатурата на Швеция за членство в алианса. Той обвини Стокхолм, че не прави достатъчно, за да прекрати съществуването на групи, които Турция определя като терористични.

Имаше значителен натиск от страна на съюзниците в НАТО членството на Швеция да бъде ратифицирано преди срещата на върха във Вилнюс през юли.

Швеция и съседката ѝ Финландия подадоха молби за членство в алианса, след като Русия започна войната в Украйна.

Надеждите на страните да влязат паралелно в организацията бяха попарени, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган инструктира турските законодатели да разгледат само молбата на Финландия за членство.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. бързо накара Швеция да промени позицията си спрямо НАТО, след като в продължение на десетилетия избираше да стои извън алианса. Събитията накараха шведите да подкрепят присъединяването на страната си към алианса, след като по-рано се противопоставяха на идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още