IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Прибалтийските държави влязоха в дипломатическа война

Полша ще поиска формално разрешение да даде танкове на Украйна

17:42 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Дипломатическите отношения между Русия и Прибалтийските държави съществено се изостриха, след като Москва даде срок до 7 февруари на естонския посланик да напусне страната, пише Bloomberg. В отговор и Талин поиска от руския посланик да напусне дипломатическата мисия в страната до същата дата. Така мисиите на двете държави ще бъдат оглавени от шарже-д`афер.

Руското Министерство на външните работи изгони естонския посланик заради поредния "враждебен ход" на Талин - искане за съществено намаление на руските дипломати в страната, и обвини Естония в "тотална русофобия". Естонските власти поискаха от Москва да редуцира броя на дипломатите до 8 и на административните служители и техническия персонал - до 15, допълва АР.

Маргъс Лайдре е първият посланик, който Русия гони след началото на войната в Украйна. Той оглавява мисията в Москва от 2018 година, като преди това е посланик във Великобритания и Финландия.

Латвия също смята да "снижи" ранга на отношенията си с Русия., което ще стане на 24 февруари. Литва отзова своя посланик от Русия и реално "свали" ранга на отношенията си със страната още през април 2022 година, когато станаха ясни действията на руските военни в Буча, припомня Bloomberg.

Малко по-рано днес стана ясно, че Естония ще даде всичките си 155мм гаубици, с които разполага на Украйна. По-рано този месец 11 членове на НАТО дискутираха във военна база в страната доставките на оръжие за Украйна, което също беше прието негативно от Русия.

Полша ще поиска официално да достави танкове "Леопард" на Украйна

Колкото до доставките на военна техника, Варшава ще отправи формално искане към Германия да разреши доставката на танкове "Леопард" в Украйна. Страната обаче няма да се съобрази с Берлин, ако такова разрешение не бъде получено, коментира полският премиер Матеуш Моравецки.

Темата е водеща на заседанието на министрите на външните работи на ЕС, което се провежда в Брюксел днес (23 януари). На съвета се дискутира и одобрението на нова военна помощ в размер на 500 млн. евро, допълва още Bloomberg. Голяма е вероятността Унгария да наложи вето на плановете.

Решение за доставката на танкове "Леопард" се чакаше на заседанието на министрите на отбраната на НАТО, което се проведе в германската военна база "Рамщайн". Такова не беше взето, като представителят на Германия обясни, че няма единно становище по казуса сред съюзниците.

Тази позиция обаче беше остро критикувана от Полша, която събра около себе си коалиция от държави, които имат желание да дадат западни танкове за Киев. Външният министър на Германия Аналена Берлок даде да се разбере, че страната ѝ няма да пречи на доставките от трети страни за Украйна.

През уикенда ARD излъчи интервю с украинския президент Володимир Зеленски, който критикува позицията на Германия по отношение на доставката на танкове. В него той отхвърли коментарите, че повече оръжия за Киев само удължават конфликта с думите, че не вярва руският президент Владимир Путин да спре до границите на Украйна. Той обеща ден преди войната в Украйна, че няма да напада съседите си на лидерите на Франция и Германия, припомни Зеленски.

"Нима такава операция се планира за половин ден", попита украинският държавен глава и допълни, че колкото по-малко оръжия се дават на Украйна, толкова по-бързо руските военни ще стигнат до границите на Германия, връщайки влиянието, което имаше СССР в Европа.

Великобритания вече обеща 14 свои танка Challenge 2, а френският президент Еманюел Макрон обмисля доставката на Leclerc, но германските "Леопард" се смятат за най-добрата опция за Украйна. Те са по-достъпни от своите алтернативи на въоръжение във Франция и Великобритания и са по-икономични от американските "Ейбрамс".

В Москва коментират, че разправиите около танковете показват "нервността" на НАТО относно войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Димитрий Песков коментира, че всички доставили оръжия и повишаващи технологичния капацитет на Украйна носят отговорност за продължаване на конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още