IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия нямало да пречи на други страни да доставят танкове на Киев

Многото руски жертви на фронта изстискват военния бюджет на Русия, поне половината от него може да иде за обезщетения

06:48 | 23.01.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Танк Leopard 2A6  по време на учение от миналата година. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Танк Leopard 2A6 по време на учение от миналата година. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Според министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок Германия няма да се противопостави на доставките на танкове от трети страни за Украйна. „Досега не са ни питали и (...) ако ни питат, няма да се противопоставим", заяви вечерта политикът пред френската телевизия LCI. Бербок отговори на въпроса какво ще се случи, ако Полша достави танкове Leopard на Украйна. За да се доставят германски танкове на други държави, Германия всъщност трябва да ги одобри.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки обяви, че при необходимост ще достави танкове Leopard на Украйна без съгласието на Германия. В неделя той заяви пред информационната агенция PAP: „Няма да стоим безучастно и да гледаме как Украйна кърви до смърт. Украйна и Европа ще спечелят тази война - с или без Германия". Ако не се стигне до скорошно споразумение с Германия, Полша ще сформира „по-малка коалиция" с други държави, каза той. След това тези страни ще започнат да доставят някои от своите танкове Leopard на Украйна без съгласието на Германия.

На 12 януари германският министър на икономиката Роберт Хабек също подсказа, че е принципно отворен към плана на Полша да достави на Украйна бойни танкове, произведени в Германия. Германия не бива да „пречи на други държави да вземат решения в подкрепа на Украйна", заяви Хабек в Берлин.

Няма да стоим безучастно и да гледаме как Украйна кърви до смърт. Украйна и Европа ще спечелят тази война - с или без Германия.
Матеуш Моравецки
Премиер на Полша

След френско-германската среща на върха в Париж германският канцлер Олаф Шолц все още не е посочил кога ще вземе решението си за доставката на германски бойни танкове за Украйна и от какво ще зависи то. Френският президент Еманюел Макрон не изключва възможността за доставка на бойни танкове Leclerc, но не иска и да се ангажира все още. 

Междувременно Кремъл отрича, че се планира нова вълна на мобилизация, но Украйна е убедена в това: Русия ще затвори границите преди края на януари и за втори път само в рамките на четири месеца ще привлече десетки хиляди мъже да служат на смъртоносния фронт - този път това ще бъдат предимно мъже от големите градове, които досега са били пощадени от военните усилия, прогнозира украинският министър на отбраната Алексей Ресников още през декември.

Русия обаче все още не е затворила границите си. Няма данни представители на армията да са чукали на вратите в Москва, Санкт Петербург, Новосибирск или Екатеринбург. От военна гледна точка обаче по-нататъшната мобилизация би била разбираема: само в Донбас вече половин година се водят ожесточени сражения за малкия град Бахмут, които са довели до хиляди жертви.

Човешката месомелачка

Твърди се, че от руска страна бойците от наемническата групировка „Вагнер" от известно време държат юздите на сраженията и следват стратегия, която пренебрегва човешкия живот: Смята се, че вълна след вълна те хвърлят войници като пушечно месо в украинските отбранителни позиции - без защита или прикритие от смъртоносния артилерийски огън, който доминира в боевете в региона от месеци.

Москва разчита на собствената си войскова сила: украинските позиции са превзети - или собствените ѝ бойци загиват, но поне са стрували на Украйна ценни боеприпаси. Стратегия, известна още като човешката месомелачка. Дали се храни със затворници или с млади новобранци, е без значение.

Но тази стратегия има не само човешка, но и икономическа цена: тези, които трябва да отидат на фронта, вече не ходят на работа. Нито пък всеки, който бяга от мисията. А тези, които загиват в битка, още по-малко - напротив, падналите войници дори причиняват допълнителни разходи.

За всеки ранен или загинал в сражение войник Русия трябва да изплати обезщетение на роднините. Ако някой войник е ранен, семействата му получават 80 000 евро. Ако е убит по време на бой на фронта, сумата е 164 000 евро. 

На фона на десетки хиляди загинали това разклаща не само структурата на руското население, но и руския бюджет и е голяма въпросителна за икономистите. Миналата година например военните разходи бяха увеличени с една трета до равностойността на 76 милиарда долара, за да се плати и спечели войната срещу Украйна. Тази година бюджетът към момента е с 43% по-висок от реално планирания. Като цяло Кремъл очаква да похарчи поне 110 млрд. долара повече за военните си нужди от 2022 до 2025 г.

В същото време обаче дефицитът през тази година трябва да бъде само два процента. Това е така, защото Русия предполага, че ще продължи да получава високи приходи от бизнеса с нефт и газ. Но това е малко вероятно в случая с природния газ, тъй като - казано по-просто - няма тръбопроводи за доставки за Китай. А в случая с петрола цената на руския „Уралс“ рязко спадна. В момента цената му е 58 долара. В бюджета обаче Русия е калкулирала цена от 70 долара - много повече, отколкото се плаща днес.

Нефтът и газът обаче осигуряват 40% от държавните приходи. Независимата руска емигрантска медия The Bell съобщава, че заради тези проблеми в руския бюджет вече има дупка от още 15 млрд.а долара. Обезщетението за загиналите войници може да го увеличи значително.

Това изглежда неизбежно, тъй като Москва вероятно може да се справи с нова голяма офанзива само с допълнителна мобилизация, убедени са военните експерти. Така че разходите за загуби и обезщетения вероятно ще нараснат още повече. Миналата година преди нападението Русия беше струпала около 150 000 войници по границите с Украйна. През лятото загубите бяха толкова големи, че на 21 септември руският президент Путин трябваше да обяви така наречената частична мобилизация. През следващите месеци 300 000 резервисти и доброволци бяха обучени за мисията, а около 700 000 мъже са избягали. От края на ноември се разпространяват съобщения за втора мобилизация, по време на която според слуховете още 500 000 до 700 000 руснаци могат да бъдат призовани на военна служба. Колко от тях ще успеят да се върнат, може само да се гадае.

Протакане с пушечно месо

През декември Украйна заяви, че във войната вече са загинали 100 000 руснаци. И според информация от САЩ 100 000 руснаци са били убити или ранени. Разследващото руско онлайн списание „Важни истории" съобщава, че до пролетта Русия иска да пожертва още 100 000 резервисти като пушечно месо, за да спечели време за новата голяма офанзива.

Тревожен, но не и реалистичен план: руските журналисти се позовават на информатори в руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ и в руския генерален щаб. Едва през миналата седмица независимата информационна агенция "Агентство" съобщи, че Русия изпраща дори тежко ранени войници обратно на фронта и вероятно на сигурна смърт, без да се консултира с лекари.

Ако съобщенията са верни, Владимир Путин ще има на съвестта си поне 200 000 руски мъже, за които ще се дължи обезщетение от 164 000 евро на всеки - и което Кремъл е много вероятно да плати: населението трябва да бъде държано в подчинение. Но тогава Русия ще трябва да осигури огромната сума от 32,9 милиарда евро. Това е приблизително половината от общите военни разходи на Русия (76 милиарда евро) за миналата година, или два процента от икономическото производство на страната. Животът няма цена за Путин. Смъртта, от друга страна, има такава. 

Зеленски обяви „мощни“ стъпки срещу корупцията

Украинският президент Володимир Зеленски обяви по-решителни действия срещу нарушенията в държавния апарат след корупционните скандали в Киев. „Обществото ще получи цялата информация, а държавата ще предприеме необходимите мощни мерки", каза Зеленски във видеопосланието си в неделя. Наред с другото той информира, че задържаният заместник-министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата Васил Лосински е бил освободен.

В медиите се твърди, че Лосински е събрал 400 000 щатски долара подкупи за закупуването на генератори за справяне с енергийната криза в страната. Видеопосланието на Зеленски е и реакция на медийни публикации за закупуване на храна за войниците на завишени цени. Твърди се, че цените са били три пъти по-високи от тези в магазините за търговия на дребно. И тук се твърди, че държавните служители са се обогатили. Според официални изявления украинският министър на отбраната Олексий Ресников ще бъде изслушан по въпроса пред парламента в Киев.

Корупцията е широко разпространен проблем в Украйна, както и в много други страни от бившия Съветски съюз, поради което многократно се изразяват опасения, че парите за помощи от Запада също се просмукват. Много граждани смятат, че ръководството на страната се обогатява с финансова помощ в рамките на хуманитарната помощ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk полезен продажник, а теб какво те интересува... нали за 3 дена сте ги превзели! Ти понеже не си лицемерен, земи си признай че лъскаш бастуууня на снимки на избити от рашистите дечица! ... ама не, сега ще излъжеш пак,нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Танковата дружинка се разсърди на дойчовците, ама не на ФАЩ - щот на тях няма право, и реши да си спретне отделен клуб на младия бандеровец, който ще помага с остарели танкове на корумпираната Украина? Верной дорогой идете, тавариши! Само не разбрах, ако руснаците са профукали вече 1/3 от резерва си, за какво са им танкове на укрите, те скоро няма да има с кого да се бият, нал тъй лицемерни евроатлантици? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: sssaaa мобикизацията не е спирала... така че може и да няма "втора"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
И едни и другите се нуждаят от резерви. Няма как Рашките да не обявят втора мобилизация, като дали ще е през Януари или Февруари едва ли е от някакво значение за самите тях. Вчера и Зеленски е наредил на генералния щаб да подготви допълнителни резерви от жива сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Абе Зелка тоа влак къде са връголи у Ниш минавал ли е през Подуене блус бенд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Дообре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... днес ти е ден за преглед ... да не пропуснеш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Напролет в Запорожието , ще очакваме масивен жест на добра воля ... а резидента и копейкозависимите ще припяват , че това си е било планът изначално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
В 1990-х годах запасы химического оружия в России считались одними из самых больших в мире 39 967[8] тонн (в США 31 500 тонн). Основная часть химоружия была представлена такими отравляющими веществами, как люизит, иприт, смесь люизит-иприт (HL), зарин, зоман, VX (вещество 33). https://ria.ru/20230123/ukraina-1846701868.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Jorkata
преди 1 година
Рашките го загазиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още