IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Ако нямате политическа воля да дадете танкове, просто кажете "Не"

Съревнованието е некоректно и не е време за търговия, когато всеки ден загиват хора, смята украинският президент

11:11 | 23.01.23 г. 9
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Ако нямате политическа воля да дадете танкове, просто кажете "Не", заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за германския канал ARD. Според него искането на Германия САЩ също да дадат танкове "Ейбрамс", за да доставят своите "Леопард"-и на Украйна, е нечестно и некоректно. "Не смятам, че Германия не прави достатъчно - всяка държава преценява сама какво е достатъчно или недостатъчно, но смятам, че е некоректно така да формулира въпроса - ще дам, ако и ти дадеш, ако някой там даде", категоричен е украинският лидер и допълни, че не е време за търговия.

"Може ли Шолц да се сравни с Естония, която даде всичко възможно, и все пак - по-малко от това, което ни даде Германия", попита Зеленски.

Според него моментът не е за съревнование, търговия или мерене на влиянието, което имат САЩ или Германия, защото в Украйна всеки ден загиват хора и доставката на танкове е от съществено значение за хода на войната. Той призна, че няма нужната инфраструктура за обслужването на "Леопард"-ите, защото те не са на въоръжение в Украйна, нито има обучени хора. Това е един от аргументите на Берлин да не даде разрешение за доставката на танкове.

"Бих искал да чуя по партньорски: да, сега не сте готови, но ние обмисляме как да подготвим вашите военни, тренировъчни мисии на тази или друга територия, да направим това и това. Така е, когато има политическа воля. А ако няма политическа воля, не е нужно да обсъждаме и търсим причина - просто кажете "Не", категоричен беше Зеленски на въпрос какво е очаквал да чуе от германския канцлер Олаф Шолц по време на срещата в Рамщайн.

"Не е нужно да обяснявате, че не сме готови, че на украинците са нужни още 80 години, за да разберат какво е това танк. Ние не сме глупави", допълни още той.

10 или 50 танка няма да решат войната, но ще мотивират воюващите украинци, ще бъде силен сигнал за подкрепа, заяви още Зеленски.

Той направи аналогия с доставките на зърно за гладуващите в Африка, които направи Украйна. "Можех ли тогава аз да кажа: кой друг ще даде зърно? Да видим колко някоя северна държава, в която няма достатъчно селскостопански площи, ще даде [...] Това не е честно, не е правилният разговор - всеки дава според своите възможности", каза Зеленски.

"Ако някой се притеснява, танковете "Леопард" няма да стъпят на руска територия - ние се защитаваме и не ни интересува тяхната земя, хората. Сега дори и тяхната история и култура не ни интересува. Искаме просто да освободим земята си", категоричен беше още украинският държавен глава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 а русия и вчера и днес си е все същия кален кеееенеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Европа вчера:https://***.youtube.com/watch?v=yHmTWyO5NjE.https://***.youtube.com/watch?v=BmV3Nbx4BuA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Воля има, ама няма желания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: zelka007:Аз не ругая , може би веднъж, защото е обида и към мен самия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... Ами моите чат-пат трият ... :))) ... Не ми дават да псyвам и ругая копейкопоклонниците , а има желание и зная как ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Изтриват ми коментарите,затова е пробата,че и бан!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Проба,проба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Есесовското внуче май забрави, че Германия е победена страна, виновна за ВСВ. Условията за обединението на Германия предвиждаха неутрален статус, неразпространение на нато на Изток, без армия и пр. Излъгаха нагло като *** от Столипиново. Сега и танкове ще пращат отново на руска земя. Явно много са се затъжили за руските танкове в Берлин. В ЕС и нато е цялата Хитлерова коалиция, без изключение. Краят едва ли ще е по-различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още