IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FAZ: Където има воля, ще има и танкове 

Предпазливостта на НАТО има и своята цена, а най-високата цена - все повече смърт и разрушения всеки ден, плащат украинците, пише издателят на FAZ 

16:30 | 07.01.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Германските Marder. Снимка: DPA
Германските Marder. Снимка: DPA

Ако се вярва на вицеканцлера, украинците вече могат да се радват не само на това, че най-накрая ще получат Marder от Германия. Според последното изявление на Хабек старият бронетранспортьор трябва да бъде последван незабавно от основния боен танк Leopard: „Винаги ще адаптираме доставките си към нуждите на бойното поле“.

Дори бившите зелени пацифисти не вярват, че украинците не се нуждаят от бойни танкове, за да освободят окупираните територии. Marder обаче не е Leopard. Той може да го поддържа в битка срещу пехотата, но не и да го замества в битка срещу вражески бойни танкове.

Разбира се, украинците отдавна знаят, че не всяка дума от Берлин трябва да се приема за чиста монета. И че все още германците имат нужда от време, за да свикнат с идеи, които до 24 февруари миналата година бяха смятани за немислими в коалиционните партии. В речта си за поврата на времето канцлерът Шолц също наруши политиката на недоставяне на оръжие в зони на военни действия.

Берлин не беше единственият, който се колебаеше

Но убежденията, които стояха зад тази десетилетна сдържаност в партиите и апаратите, не изчезнаха за една нощ, както показаха дискусиите за „нападателните" и „отбранителните" оръжия или за леките и тежките танкове, пише в свой коментар издателят на Frankfurter Allgemeine Zeitung Бертолд Колер.  

Германските оръжейни доставки за Украйна, въпреки че многократно са правени изявления като това на Хабек в Берлин, никога не са се основавали единствено на това, от което Украйна се нуждае на бойното поле. В противен случай щеше да се наложи миналата пролет да ѝ бъдат доставени зенитните танкове, самоходните гаубици и Marder, които тя получи или скоро ще получи.

Разбира се, нежеланието да се предоставят на Украйна големи оръжейни системи и да се обучават войниците ѝ за работа с тях не е присъщо само на Германия. Досега нито една западна държава не бе предоставила на Киев модерни бойни танкове, бойни самолети или ракети земя-земя с голям обсег. Не се чува пряка обосновка за това. Гаубици, ракетни установки, системи за противовъздушна отбрана, а след десетмесечен отказ вече и бойни машини на пехотата собствено производство - да, но бойни танкове и изтребители-бомбардировачи все още не?

НАТО не желае да стане участник във войната. Но какво иска?

Причината за това трябва да се търси в едно изречение, което и германският канцлер повтаря отново и отново: НАТО не иска да се превърне в участник във война. Но какво иска? Алиансът иска да засили военния натиск върху Путин чрез дозирани доставки на оръжие, така че той да прекрати терористичната си война. Но Западът не иска Украйна да нанесе унизително поражение на Путин, което би представлявало заплаха за неговия режим. В западните правителства се опасяват, че тогава той може да види изход само в (ядрената) ескалация на войната или в агресия срещу страните от НАТО. И двете изглеждат доста малко вероятни. Но в случая с Путин, както показва инвазията в Украйна, трябва да се отчитат и решения, които от западна гледна точка изглеждат ирационални, пише Колер. 

Предпазливостта обаче има и своята цена. Най-високата цена - все повече смърт и разрушения всеки ден - плащат украинците. Ако Западът прояви страх от заплахите на Путин, това не само увеличава вероятността от удължаване на тази кампания, но и опасността от повторение в други страни. Изнудването или дори завладяването на други държави е последният бизнес модел, който е останал на руския диктатор. Затова пълните декларации на Запада в подкрепа на борбата на украинците за свобода, дори за съществуване, трябва да бъдат последвани от съответни действия в името на собствения им авторитет.

Украйна се нуждае от бойни танкове - не само в далечното бъдеще

Ако не искате един ден да се наложи да защитавате ценностите на Запада със собствените си войски, които - както се твърди все по-често и в Берлин - сега се защитават от украинците, трябва да им дадете необходимите за това оръжия, пише още Колер. И то не само в далечното бъдеще. Настъплението на украинските войски е спряло. През пролетта има опасност от голямо руско настъпление. Украинската армия се нуждае от бойни танкове, за да го отблъсне и да освободи още райони. Десетте месеца война са изчерпали запасите им.

Бундесверът разполага с твърде малко танкове Leopard, за да може да достави значителен брой от тях. Положението не е по-добро и във френската армия и Leclerc. Но в складовете на германските оръжейници все още има десетки по-стари бройки Leopard. А в американските складове има много спрени от движение Abram. Доставката на германските, френските и американските танкове, която вече е обявена, показва: Където има воля, там има и танкове. Украинците биха били благодарни дори и за Puma, коментира още Колер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Zlato хаха, тая опорка със завземането на западна Украйна от Полша е една от най-маллооумните които сте измисляли във фабриката! На всеки с повече от две мозъчни клетки му е ясно че няма изобщо начин това да се случи... даже темата с раздробяването на Украйна е затворена и сега на дневен ред е разпадането на РФ... там ще има промени в годините след края на войната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoКе*н*е+ф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 Иска ти се, но на кой му трябва този ***. Прочети малко история и ще ти вдене вкисналата зелка идеята, че западна Украйна няма нищо общо с Русия. ЗУ по-скоро ще стане полска губерния. Не случайно поляците си я бранят и с жива сила и с техника :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... Киев за 3 дена , Берлин за седмица , в Лисабон за месец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 13
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 Забрави да споменеш и 240-те танка от Полша. При цялата тази тенекия плюс всичко, което имаха до 24 февруари, украинците загубиха само една пета от територията си. Представям си с 50-те брадлита и 50 мардера колко още ще загубят :))) Да не забравяме двете батареи патриоти със целите шестнадесет установки. Това повече изглежда като колективният демократичен свят да си измие ръцете, че нещо все пак е направил :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... то и HIMARS и MLRS символични 16 броя , гаубиците CEASAR - 6 броя , гаубиците М777 - 108 броя , бронетранспортьорите М103 и те 100-на броя , хъмвитата и те към 200 броя , ПВО-тата NASAMS - 2 броя (повече от символично) , камиони към 100-на броя ... пък могъщите и непобедимите се сгънаха оттатък Днепър и през ден през два само за мир бърборят отчитащ настоящото положение ... :))) ... Ще залагаме ли какво ще се случи като започнат да пристигат в Украйна символиките ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
До: khao Хаха. На веднъж трябва да дойдат, а не на партиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Zlato това е първата партида... ще дойдат още, спокойно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: *** предимно по полиически причини не им даваха. Представяш ли си ейбрамса да не става за кални пътища :):) основния им танк да не е годен за терена на всичките им потенциални врагове :):) ... или пък Леопарда, където терена в Германия е същия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: *** Проблемът обаче на леките и бързи пехотни машини се нарича алигатор. Решенията са в повече MANPADS, но те посвършиха. Брадлитата и мардерите са в прекалено символични количества, както обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още