IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският канцлер е под натиск в коалицията да достави танкове за Украйна

Франция заяви, че ще даде на Украйна бронирани машини AMX-10 RC, за които експертите спорят дали са танкове, но ще свършат работа на военните

14:50 | 05.01.23 г. 31
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на подновен натиск в собствената си коалиция за предоставяне на танкове за Украйна, пише Bloomberg. В сряда (4 януари) украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Франция ще предостави "колесни танкове" AMX-10 RC на Украйна, наричайки това решение ключово по отношение на възможностите за настъпление на Украйна. Той заяви, че се надява с този ход Париж да насърчи и други съюзници да предоставят нужната техника, още повече, че в украинското военно разузнаване заявяват, че планират настъпление към Донбас и Крим през пролетта.

Президентът на САЩ Джо Байдън също потвърди, че във Вашингтон обмислят доставката на верижни бронирани машини Bradley.

Експертите спорят дали френските машини могат да бъдат наречени танкове, признават от украинското Министерство на отбраната, но допълват, че те ще са важна стъпка към победата, особено ако се присъединят към своите американски и германски "побратими".

От месеци Киев отправя искания за бронирани бойни машини, които да подпомогнат настъплението на украинските военни. Една от опциите е танкът "Леопард", произвеждан в Германия. Берлин обаче досега се въздържа да предоставя въоръжение за нападение на Украйна, а дава въоръжение за отбрана като например системите за противовъздушна отбрана Iris-T, както и противовъздушните установки "Гепард".

Олаф Шолц коментира, че решение за предоставяне на тежко въоръжение трябва да се съгласува с ЕС и НАТО. Управляващата коалиция обаче не е единна около тази позиция.

Сега военният експерт Маркус Фабер от "Свободни демократи" настоява Берлин да последва Франция и да предостави и танковете "Леопард" или поне бронираните машини "Мардер", които също са верижни.

"Зелените", които традиционно са пацифисти, също призовават канцлера да преосмисли своето решение относно отказа да предостави тежко въоръжение за Киев. "Решението на Франция е добро", категорична е Зара Нани, експерт по сигурността в партията и допълни в интервю за Sueddeutsche Zeitung, че трябва да бъде предоставено необходимото за Украйна, включително "Леопард"-и и "Мардер"-и, които има на склад.

Саскиа Ескен, един от ръководителите на социалдемократите коментира, че Шолц е в "близък контакт" с партньорите за доставка на танкове за Украйна и тези разговори продължават. Правителството в страната нееднократно коментира, че е зад Украйна и ще представи "каквато помощ е необходима", припомня Bloomberg.

Част от тази подкрепа е обещанието за замяната на съветски танкове, предоставяни от Гърция, Словения и Словакия на Украйна, с германските модерни машини.

"Мардер" са аналог на американските Bradley, уточнява Bloomberg. Те се произвеждат от Rheinmetall и в последните месеци компанията е произвела 60 машини, които при решение на Берлин, могат в рамките на няколко седмици да бъдат изпратени на Украйна. "Леопард"-те са по-скоро аналог на американските "Ейбрамс", които са на въоръжение в американската армия и на този етап Вашингтон не обсъжда предоставянето на Украйна.

Темата за доставката на въоръжение ще бъде дискутирана в срещата във формата "Рамщайн" - министрите на отбраната на НАТО, която предстои през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 за всичко те целя в десЕтката :) не си много сложен :) лошото е че сте много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Е не мога да си кривя душата! Заедно с присъщите ти безмозъчни тиради, но за едно нещо уцели в десятката! С целия срам, който съм способен да понеса, признавам: безработен съм. Дали съм *** зависи според как ще тълкуваш факта, че съм безработен цял живот, или по-точно, откакто си взех дипломата от университета, а това беше преди точно 32 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 знам че не си, нямаш акъл за телефониска! Ти си един обикновен безработен глууупак опитващ се да скрие любовта си към загубеняци като путин и тайно мечтаещ вийната да завърши с победа за вас, не че ще спечелиш нещо от това... но ще си начешеш извратения животински инстинкт!... лъжеш, даже когато говориш за себе си, Иванушка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Сори, Тарзане, това няма как да стане. Нито опитите ми тук да ви махна капаците от очите, нито самият повод - войната в Украйна, са толкова важна част от живота ми, за да преживея такъв душевен Апокалипсис, какъвто ми предричаш. Не съм телефонистка в кол-център като теб и животът ми да тече в матрицата. Имам доста по-интересни и динамични занимания, но за тях трябва малко по-топло време. Виж, ако нещо се оплеска и Украйна изяде големия бой, направо не ви виждам тук с побратимите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 тоя па... глууупи, още след 2-3 месеца ще изчзнеш от тук с подвита опашка като бит пееерас! от две седмици спря да си разбирач по военно-политически въпроси и започна с иронично-остроумните лакърдии ... до месец ще уври и тъъъпата ти тиква и ще осъзнеш че ви бият супер яко, а провала ще е исторически ... тогава ще ти остане само иронията! ... и бавно ще изчезнеш или ще се преименуваш, както направи предишния път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Видя се ,че с 60 хиляди на ден нищо не стана защото просто са неточни целиш мравка в купа сено :) Ти защо мислиш,че стрелят с точните ракети по панелки ?!? Сега стрелят с по 20 хиляди на ден. Какво те кара да мислиш,че тази тактика е успешна при условие,че от 5-6 месеца само губят територия ? Той анализа е простичък. А за разрушенията не се притеснявай ... руските нацита ще платят и то дебело така както плащаха немците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Хахахаах току виж доставили 7000 танка и 11000 самолета както направиха същото за русия през ВСВ и тогава *** *** :) Хихихих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Веск: И другата възможност е,че просто танковете свършват :) Ето и защо - https://***.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html - това е за ментата и алекса императора с koi-855 и други родино майко продавци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
На киевската хунта танковете са горе-долу колкото самолетите на брой. Затова все повече се използват пикапи с тежки картечници. Те може и да стават за пясъчните простори, но за укрия не вършат работа. Просто ги избиват от разстояние. А танкове имаше много. Общо 7000 танкове, бронетранспортьри и бронирани автомобили са ликвидирани до сега. Рашаните изстрелват дневно до 30 хиляди снаряда. И могат така с години, поне пет. Това е доста повече от всичките изстреляни снаряди през Иракската война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Да, направо ги пребиха. Само дето от Украйна вече почти нищо не остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още