fallback

Сделката за тавана на дълга на САЩ мина и през Сената

Така Америка успя да избегне риска да стигне до първия по рода си дефолт

07:03 | 02.06.23 г. 6

Американският Сенат прие в четвъртък двупартийно законодателство, подкрепено от президента Джо Байдън, което вдига тавана на дълга на правителството от 31,4 трлн. долара, предаде Ройтерс. По този начин се избягва ситуация, при която САЩ биха стигнали до първия по рода си дефолт.

Сенатът, който е горната камара на американския Конгрес, гласува с 63-36 гласа за одобряване на законопроекта, приет в сряда от Камарата на представителите. Законодателите бързаха да стигнат до решение преди изтичане на крайния срок след месеци на партийни спорове между демократи и републиканци.

Американското министерство на финансите предупреди, че няма да може да плати всичките си задължения на 5 юни, ако Конгресът не предприеме действия дотогава.

„Избягваме дефолт тази вечер“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър в четвъртък.

Байдън похвали навременните действия на Конгреса. „Това двупартийно споразумение е голяма победа за нашата икономика и американския народ“, каза президентът демократ в изявление, добавяйки, че ще го подпише като закон възможно най-скоро. Днес той трябва да направи допълнително изявление.

Преди окончателното гласуване сенаторите отхвърлиха над десетина поправки по време на късно заседание, бързайки преди изтичането на крайния срок в понеделник.

С това законодателство лимитът на федералните заеми няма да се прилага до 1 януари 2025 г. За разлика от повечето други развити страни, Съединените щати ограничават размера на дълга, който правителството може да заеме, независимо от разходите, разпределени от законодателната власт.

Шумър и неговият републикански колега лидер на малцинството Мич Макконъл изпълниха обещанието си да направят всичко по силите си, за да ускорят законопроекта, договорен от Байдън и републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

„Америка може да въздъхне с облекчение“, каза Шумър пред Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 02.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още