fallback

Тръмп засили нападките срещу министерството на правосъдието след повдигнатите му обвинения

Според бившия президент Байдън е организирал предявяването на обвинения срещу него, за да подкопае позициите му преди изборите

12:13 | 11.06.23 г. 4

Бившият американски президент Доналд Тръмп използва първата си публична поява след повдигнатите му обвинения, за да засили нападките си срещу министерството на правосъдието. Той обвини прокурорите, без да привежда доказателства, в политически мотивирана кампания, за да не му позволят да влезе в Белия дом, предава Ройтерс.

Тръмп, който говори на среща на Републиканската партия в Джорджия в събота, заяви, че сегашният президент демократ Джо Байдън е организирал предявяването на обвиненията, за да подкопае позициите на основния си политически опонент, а също и да отвлече вниманието от разследвания срещу собствения му син.

Няма доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, отбелязва Ройтерс. Министерството на правосъдието твърди, че всичките му решения, свързани с разследвания, се вземат без оглед на партийната политика, а Байдън заяви, че няма да се меси в разследването срещу Тръмп.

„Нелепото и необосновано обвинение срещу мен от превърнатото в оръжие министерство на несправедливостта в администрация на Байдън ще се провали като една от най-ужасяващите злоупотреби с власт в историята на страната ни“, каза Тръмп пред събралото се множество от местни партийни функционери.

„Това злобно преследване е пародия на правосъдие“, допълни той.

Тръмп говори само ден, след като прокурорите повдигнаха 37 обвинения срещу него, в които се твърди, че той нерегламентирано е съхранявал класифицирани документи, включващи някои от най-чувствителните тайни на САЩ в областта на сигурността, след като напусна Белия дом през 2021 г.

Прокурорите твърдят, че бившият президент е държал материали, включително документи за американската ядрена програма и местни уязвимости при потенциално нападение макар да е знаел, че не трябва да ги запазва.

В обвинението от 49 страници се посочват също два примера, когато Тръмп е споделил класифицирана информация с хора, които нямат разрешение да я получат, и също така е положил усилия да попречи на федерални следователи, които смятали да изземат материалите.

Повдигането на федерални обвинения срещу бивш американски президент е безпрецедентно в американската история и се случва в момент, когато Тръмп се очертава като ясен фаворит за номинация на Републиканската партия за президентските избори догодина.

В събота Тръмп заяви пред изданието Politico, че ще продължи президентската си кампания, дори ако бъде признат за виновен.

Той трябва да бъде изслушан за първи път пред съд в Маями във вторник, ден преди да навърши 77 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 11.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още