IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с документите: всички факти за новия обвинителен акт срещу Доналд Тръмп

Бившият президент е обвинен в престъпление за втори пореден път. Той трябва да се яви пред съда във Флорида още във вторник. Ето всички основни факти накратко

18:05 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

„Аз съм невинен". С тези думи Доналд Тръмп се обърна към своите поддръжници във видеопослание, записано в един от голф клубовете му в щата Ню Джърси. Бившият президент и фаворит за президентската номинация на републиканците трябва да се яви пред федерален съд в Маями следващата седмица - това стана известно в четвъртък срещу петък. 

Обвинителният акт се отнася до секретни правителствени документи, за които се твърди, че Тръмп е съхранявал незаконно след отстраняването му през 2020 г. Тръмп  разкри призовката си чрез собствения си сайт за социални медии Truth Social. А американските медии потвърдиха подробности за обвинителния акт.

Така за втори път в рамките на няколко месеца Тръмп е обвинен в престъпление. През март той вече беше обвинен по дело, свързано с плащания на пари срещу мълчание, а други разследвания срещу него продължават. За какво е новото обвинение и какво означава то за президентската кампания - всички факти накратко: 

Какво знаем за обвинителния акт?

Под ръководството на специалния прокурор Джак Смит Министерството на правосъдието на САЩ разследва евентуални нарушения на Закона за шпионажа от страна на Тръмп. При обиск на резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго миналото лято Федералното бюро за разследване (ФБР) иззе десетки кашони с класифицирани правителствени документи, датиращи от времето на президентството на Тръмп. След месеци на разследвания сега са повдигнати официални обвинения. Според информация, получена от New York Times седемте обвинения включват възпрепятстване на правосъдието и умишлено укриване на документи. Адвокатът на Тръмп Джим Тръсти потвърди информацията.

Обвинителният акт не е внесен във Вашингтон, а във федералния окръжен съд в Маями, щата Флорида. Едва в началото на юни стана известно, че голямото жури във Флорида е започнало да изслушва показания по делото за документите. Защо е така, засега не е ясно. Роля може да изиграе фактът, че от правна гледна точка процесът е по-лесен за провеждане, ако се провежда във Флорида, където Тръмп пребивава. Бившият президент трябва да се яви в Маями във вторник следобед в 15:00 ч. местно време. 

Какво означава обвинителният акт за президентската кампания?

Ситуацията е крайно необичайна от политическа гледна точка: Тръмп е първият бивш президент в историята на Съединените щати, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения. Той също така иска да стане кандидат на републиканците на президентските избори през 2024 г. Тогава той ще бъде съперник на президента на САЩ Джо Байдън - чието правителство сега се опитва да осъди потенциалния си конкурент с обвинителния акт.

На пресконференция в четвъртък Байдън беше попитан дали американците могат да се доверят на независимостта на Министерството на правосъдието. „Нито веднъж, нито веднъж не съм предлагал на Министерството на правосъдието какво трябва или не трябва да направи, дали трябва или не трябва да повдигне обвинение. Аз съм честен", каза Байдън.

Съветниците на Тръмп осъдиха обвинението като политически мотивирано, а адвокатите му заговориха за „руски условия" по Fox News. Федералното министерство на правосъдието обаче също започна разследване срещу Байдън и дали той не е запазил незаконно правителствени документи от времето, когато е бил вицепрезидент на Барак Обама.  

Кампанията на Тръмп използва новото обвинение за набиране на средства за президентската кампания. „Гледаме как нашата република умира пред очите ни", се казва в имейл. Наказателният процес срещу експрезидента в Манхатън преди няколко месеца за кратко беше увеличил даренията за Тръмп.

С новия обвинителен акт Тръмп отново привлича и голямо внимание. Тази седмица в надпреварата за републиканската номинация се включиха още трима републиканци - Майк Пенс, Крис Кристи и Дъг Бъргам. Но повечето американски медии в четвъртък бяха посветени само на един човек: Доналд Тръмп.

Кой е главният обвинител Джак Смит?

54-годишният Джак Смит беше назначен от главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд през ноември, за да разследва Тръмп. Той е бивш прокурор, избран заради опита му в преследването на политици в САЩ и в чужбина. Смит е назначен да ръководи две разследвания срещу Тръмп: едното - по скандала с документите, а другото - по щурма на Капитолия от фанатизирани поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г. Преди това Смит е работил като главен прокурор в разследването на военните престъпления в Косово от Международния наказателен съд в Хага. 

Какво се случи с наказателния процес в Манхатън? 

Преди няколко седмици срещу Тръмп беше повдигнато обвинение в нюйоркския квартал Манхатън и той се яви в съда на фона на голям медиен шум. Процесът е за плащанията на „пари срещу мълчание“ от 2016 г. на две бивши предполагаеми любовници, включително бившата порнозвезда Сторми Даниълс. Началото на процеса е насрочено за края на март следващата година, в разгара на кампанията за президентските избори в САЩ. При определени обстоятелства Тръмп може да бъде осъден на години затвор - но е възможно и обвиненията да бъдат свалени поради липса на доказателства. 

Пред какви други правни проблеми е изправен Тръмп? 

Второ федерално разследване на Министерството на правосъдието проверява отговорността на Тръмп за щурма на Капитолия. 6 януари 2021 г. е в центъра на вниманието и на евентуален наказателен процес в щата Джорджия. Голямото жури проверява дали Тръмп се е намесил незаконно в изборния процес през 2020 г. По това време той се обажда по телефона, за да накара да бъдат унищожени хиляди бюлетини за Байдън.

Освен това Тръмп наскоро беше осъден да плати милиони по граждански иск. Писателката Е. Жан Карол обвинява Тръмп, че я е изнасилил в универсален магазин в средата на 90-те години на миналия век.

Съдебният процес по друг граждански иск е насрочен за октомври. В него главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс обвинява бившия президент, че е излъгал кредитори и застрахователи, като е надценил активите си. Децата на Тръмп Доналд младши, Ерик и Иванка също са потенциално засегнати, като възможните последствия включват глоби и ограничаване на бизнес дейностите на Тръмп в Ню Йорк. По-рано тази година Алън Вайселберг, бивш главен финансов директор на Trump Group, вече беше осъден за данъчни измами.  

Дали все пак Тръмп ще може да стане отново президент?

Ако Тръмп бъде избран отново за президент през 2024 г., производството по документите вероятно ще трябва да бъде спряно. Това е така, защото Министерството на правосъдието е определило, че действащите президенти на САЩ са защитени от наказателно преследване на федерално ниво.

В случай на осъдителна присъда Тръмп все пак ще може да се кандидатира за президент - и да встъпи в длъжност, ако спечели изборите, макар да не е ясно как би могла да се съчетае тя севентуална присъда затвор. Според експерти това се отнася и за многобройните други дела срещу Тръмп. Във всеки случай Конституцията на САЩ не предвижда никакви пречки за обвиняемите и осъдените.

По материали на Bloomberg и Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още