IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се приближава до ново съдебно обвинение

В аудиозапис от лятото на 2021 г. бившият президент на САЩ признава, че е наясно, че е взел със себе си класифицирани материали след края на мандата си 

07:31 | 08.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В рамките на аферата с тайните документи около Доналд Тръмп има все повече признаци, че срещу бившия президент на САЩ скоро може да бъде повдигнато обвинение. В сряда вечерта (местно време) няколко американски медии съобщиха, че прокурори от екипа на специалния прокурор Джак Смит са информирали адвокатите на Тръмп, че той лично е обект на тяхно разследване.

Това не означава непременно, че Тръмп ще бъде обвинен, пояснява Ройтерс. Но е предвестник на евентуално повдигане на обвинение срещу 76-годишния републиканец, който се кандидатира отново за президентските избори през 2024 г. За писмото на адвокатите с информацията до екипа на Тръмп съобщават в. New York Times и новинарският канал CNN наред с други. Министерството на правосъдието обикновено информира хората, когато станат обект на разследване, за да им даде възможност да представят своите доказателства пред съдиите, които трябва да вземат решение за основателността на обвиненията.

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) е иззело множество документи, включително много с ниво на класификация, по време на обиска на частната резиденция на Тръмп „Мар-а-Лаго" в американския щат Флорида през август миналата година. Тогава следователи иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп, като сто от тях бяха обозначени като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп заяви по-рано, че всички класифицирани документи са били върнати на правителството. В своя защита Тръмп бе заявил, че той е разсекретил документите по времето, когато е бил президент, но не е предоставил доказателства за това. Документите са били пренесени от Тръмп от Белия дом в „Мар-а-Лаго“ в края на мандата му през януари 2021 г. Съгласно закон президентите трябва да предадат официалните документи на Националния архив след края на мандата си. Освен това има строги правни правила за работа с класифицираните документи.

Появил се е аудиозапис от лятото на 2021 г. 

Според съобщения в медиите още в началото на юни разследващите са събрали нови данни. CNN и други медии съобщиха, позовавайки се на информирани източници, че разследващите са попаднали на аудиозапис от лятото на 2021 г., в който Тръмп признава, че притежава секретен документ на Пентагона. Той дава да се разбере, че е бил наясно, че е взел със себе си класифицирани материали, след като е напуснал Белия дом.

През март Тръмп стана първият бивш президент в историята на САЩ, на когото беше повдигнато обвинение във връзка с плащането на пари на порноактрисата Сторми Даниълс преди президентските избори през 2016 г. Съдебният процес в Ню Йорк по аферата е планиран да започне през пролетта на следващата година - и следователно в разгара на републиканската първична кампания за президентската кандидатура през 2024 г., в която Тръмп е явен фаворит.

Текат редица разследвания

Министерството на правосъдието на САЩ назначи независимия специален следовател Смит през ноември, за да възложи на външен изпълнител политически чувствителното разследване срещу Тръмп. От една страна, Смит се грижи за разследванията във връзка със секретни правителствени документи. От друга, той проучва ролята на Тръмп при щурма на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. и усилията му да повлияе на резултата от президентските избори през 2020 г. Разследващата комисия е препоръчала на Министерството на правосъдието да проведе наказателни разследвания. Тя обвинява Тръмп, наред с други неща, в подстрекателство към подривна дейност, възпрепятстване на публично производство и заговор срещу правителството на САЩ. Препоръката на комисията обаче няма задължителен характер. 

Тръмп отдавна твърди, че опонентите му просто се опитват да му попречат да се върне в Белия дом през 2024 г. През ноември той официално обяви кандидатурата си за президентската номинация на републиканците. Засега той води в проучванията сред привържениците на партията - но до окончателното решение може да се случат още много неща. 

Тръмп е обект на много разследвания. В щата Джорджия главната прокуратура на щата разследва Тръмп за възможна манипулация на изборите. В друг случай Тръмп вече бе подведен под отговорност - поне косвено. Неговата компания за недвижими имоти беше глобена в Ню Йорк, наред с други неща, за данъчни измами. Бившият президент не бе обвинен лично по делото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още