IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Ню Йорк призна Тръмп за виновен за сексуално насилие и присъди 5 млн. долара на жертвата

Тръмп нарече присъдата срамна и политически мотивирана

00:18 | 10.05.23 г.
Писателката Е. Джийн Карол напуска федералния съд в Ню Йорк на 3 май. Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg
Писателката Е. Джийн Карол напуска федералния съд в Ню Йорк на 3 май. Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Доналд Тръмп е извършил сексуално насилие над писателката Е. Джийн Карол през 90-те години на миналия век и след това я е оклеветил, като я е нарекъл лъжкиня, решиха съдебните заседатели и ѝ присъдиха обезщетение от 5 млн. долара, предава Ройтерс.

Бившият американски президент, който се бори за завръщане в Белия дом през 2024 г., ще обжалва, заяви говорителят му Стивън Чунг. Тръмп не е длъжен да плати обезщетението, докато делото е в процес на обжалване.

79-годишната Карол заяви по време на гражданския процес, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята на универсалния магазин Bergdorf Goodman в Манхатън през 1995 или 1996 г., а след това е накърнил на репутацията ѝ, като е написал през октомври 2022 г. в платформата си Truth Social, че твърденията ѝ са „пълна измама“ и „лъжа“.

Карол държеше ръцете на адвокатите си при четенето на присъдата.

Тя напусна съдебната зала с адвоката си Роберта Каплан, усмихната и със слънчеви очила, и влезе в кола без да говори пред репортерите.

Съдебните заседатели обсъждаха малко под три часа преди да отхвърлят заявлението на Тръмп, който отрече да е нападал Карол. За да го признаят за виновен, съдебните заседатели – шестима мъже и три жени, трябваше да постигнат единодушна присъда.

Тръмп не присъства на съдебното заседание, което започна на 25 април. В публикация в платформата си Truth Social той нарече присъдата „срамна“. „Нямам никаква представя коя е тази жена“, допълни той.

Преди време Тръмп заяви, че Карол, която е бивша колумнистка на списание Elle и регистрирана привърженичка на Демократическата партия, е измислила твърденията в опит да увеличи продажбите на мемоарите си от 2019 г. и да му навреди политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още