IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп засили нападките срещу министерството на правосъдието след повдигнатите му обвинения

Според бившия президент Байдън е организирал предявяването на обвинения срещу него, за да подкопае позициите му преди изборите

12:13 | 11.06.23 г. 4
Бившият американски президент Доналд Тръмп говори на събранието на Републиканската партия в Джорджия. Снимка: EPA/БГНЕС
Бившият американски президент Доналд Тръмп говори на събранието на Републиканската партия в Джорджия. Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп използва първата си публична поява след повдигнатите му обвинения, за да засили нападките си срещу министерството на правосъдието. Той обвини прокурорите, без да привежда доказателства, в политически мотивирана кампания, за да не му позволят да влезе в Белия дом, предава Ройтерс.

Тръмп, който говори на среща на Републиканската партия в Джорджия в събота, заяви, че сегашният президент демократ Джо Байдън е организирал предявяването на обвиненията, за да подкопае позициите на основния си политически опонент, а също и да отвлече вниманието от разследвания срещу собствения му син.

Няма доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, отбелязва Ройтерс. Министерството на правосъдието твърди, че всичките му решения, свързани с разследвания, се вземат без оглед на партийната политика, а Байдън заяви, че няма да се меси в разследването срещу Тръмп.

„Нелепото и необосновано обвинение срещу мен от превърнатото в оръжие министерство на несправедливостта в администрация на Байдън ще се провали като една от най-ужасяващите злоупотреби с власт в историята на страната ни“, каза Тръмп пред събралото се множество от местни партийни функционери.

„Това злобно преследване е пародия на правосъдие“, допълни той.

Тръмп говори само ден, след като прокурорите повдигнаха 37 обвинения срещу него, в които се твърди, че той нерегламентирано е съхранявал класифицирани документи, включващи някои от най-чувствителните тайни на САЩ в областта на сигурността, след като напусна Белия дом през 2021 г.

Прокурорите твърдят, че бившият президент е държал материали, включително документи за американската ядрена програма и местни уязвимости при потенциално нападение макар да е знаел, че не трябва да ги запазва.

В обвинението от 49 страници се посочват също два примера, когато Тръмп е споделил класифицирана информация с хора, които нямат разрешение да я получат, и също така е положил усилия да попречи на федерални следователи, които смятали да изземат материалите.

Повдигането на федерални обвинения срещу бивш американски президент е безпрецедентно в американската история и се случва в момент, когато Тръмп се очертава като ясен фаворит за номинация на Републиканската партия за президентските избори догодина.

В събота Тръмп заяви пред изданието Politico, че ще продължи президентската си кампания, дори ако бъде признат за виновен.

Той трябва да бъде изслушан за първи път пред съд в Маями във вторник, ден преди да навърши 77 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 10 месеца
тоя е по голяма опасност за САЩ от колкото Китай и Русия взети заедно.... Втори негов мандат ще е катастрофален за САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Кисимов
преди 10 месеца
Тръмп ще победи Байдън на канадска борба, после и в Сената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Месю Тагарев как у нас дела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Telefunken Radar Mobil Luftraumuberwachung Its neutralization has given Russian forces command of the air above the battlefield. https://weapons.substack.com/p/big-development-in-ukraine
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още