fallback

Масови оставки на областни управители, новият кабинет отказва да ги приеме

Правителството Денков-Габриел ще вземе решение за всяко постъпило заявление, а дотогава длъжностните лица трябва да изпълняват функциите си, уточниха от кабинета

16:37 | 12.06.23 г. 6

Всички областни управители от цялата страна са подали оставка. Това потвърждават за БТА от пресслужбата на Министерския съвет.

По-рано през деня от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, че през целия ден постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна.

Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, посочиха от правителствения пресцентър.

По-рано стана ясно, че 20 от общо 28-те управители са обявили, че са изпратили искане за освобождаване от длъжност. Всички те са назначени на постовете си от служебното правителство на президента Румен Радев. Заместниците на областните управители също са готови да се оттеглят.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си, уточниха от кабинета "Денков-Габриел".

От там напомнят, че ролята на областните управители е да защитават обществения интерес. Техният ангажимент е да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт.

Investor.bg припомня, че при встъпването си в длъжност на 6 юни премиерът Николай Денков съобщи, че на тръгване от Министерския съвет предшественикът му Гълъб Донев е освободил всички зам.-министри, с което е осуетил възможността новият кабинет да получи информация, която да му помогне по-бързо да навлезе в работата.

* Обновена към 17.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още