IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия укрепва тиловите си позиции в Украйна с танковете на ЧВК "Вагнер"

Реакцията на Русия на разширението на НАТО засега остава сдържана

08:00 | 13.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенко съобщава, че ЧВК "Вагнер" почти е приключила с предаването на военна техника на кадровата армия. Получени са над 2000 броя въоръжение от - танкове Т-90, Т-80 и Т-72, системи за залпов огън, противотанкови оръдия и т.н., с които ще бъдат подсилени позициите на руснаците в тила в Украйна. Според военното министерство част от предаденото оборудване въобще не е влизало в бой, но руски военни кореспонденти опровергават това твърдение и посочват, че следите от бойните действия са ясно видими по техниката.

Според Института за изучаване на войната (ISW) съобщението на Министерството на отбраната по-скоро е насочено към руската публика и иска да покаже, че Кремъл изцяло контролира наемниците и е потушил бунта в редиците им.

Руските военни съсредоточават усилията си на фронта в Украйна в няколко направления - Купянск, Авдеевка, Маринка, Бахмут и Лиман, става ясно от обзора на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 504-я ден от войната. В тези райони е имало 35 военни сблъсъка през изминалото денонощие.

Според зам.-министъра на отбраната Анна Маляр украинското настъпление продължава успешно към Мелитопол и Бердянск. Украинските военни са отслабили позициите на руснаците чрез унищожаване на военни складове и линии на логистика в региона, допълва още тя в публикация в Telegram. Тя съобщава и за напредък около Бахмут, но без повече подробности.

Сдържана реакция на Москва за разширяването на НАТО

Реакцията на Русия на срещата във Вилнюс засега остава сдържана - в Москва не реагират остро срещу фактическото разширяване на НАТО, което приближи военния блок плътно до границите на страната, пише в своя обзор за 504-я ден от войната ISW. Ограничаване на Алианса беше една от основните цели на Русия за започване на войната в Украйна, припомнят анализаторите.

Към този момент основният отговор на руските военни е подновяване на ракетните обстрели над Украйна - за трета поредна нощ срещу страната бяха изстреляни дронове, а този път бяха добавени и ракети "Калибър". От Генералния щаб на ВСУ уточняват, че в нощната атака са използвани 20 дрона и две крилати ракети "Калибър". Основната цел е била Киев. Всички дронове и ракети са унищожени, но градските власти съобщават за разрушения и пострадали в различни населени места от отломките от унищожените ракети, попаднали в жилищни райони.

Испания се присъедини към Г-7 с дългосрочни ангажименти към Украйна

Испания стана първата държава, която се присъединява към Г-7 и предлага дългосрочни ангажименти към Украйна, съобщи премиерът в оставка Педро Санчес по време на брифинг във Вилнюс. Мадрид ще участва в частта с военната подкрепа и реално това не се отличава от досегашната помощ, която оказва - подготовка на военни и доставки на оръжие, коментира той.

Присъединяването към инициативата на Г-7 - "Обща декларация за подкрепа на Украйна", просто официално потвърждава, че Испания поема дългосрочен ангажимент към Украйна, казва Санчес.

В своето вечерно обръщение към нацията украинският държавен глава Володимир Зеленски коментира, че готовност да формализират своите ангажименти имат още Норвегия, Португалия, Швеция и Нидерландия. Във видеото той благодари на всеки един член на НАТО и отбеляза  България с военната помощ, която оказва, и подкрепата ѝ за членството на Украйна в организацията.

В последния ден на срещата на върха на НАТО Володимир Зеленски изтъкна, че в момента Киев има "фактическа", но не и "юридическа" подкрепа и едно от настояванията му преди Вилнюс беше свързано именно с писмени гаранции за сигурност. Очакванията бяха, че това ще стане с общата декларация от събитието, в която западните партньори да заявят, че Украйна ще стане член на НАТО, "когато това стане възможно".

Тази формулировка обаче беше заменена с текст, че Украйна ще бъде поканена, когато обстоятелствата го позволят и условията бъдат изпълнени.

Според Института за изучаване на войната досега Киев не е имал такова формализиране на подкрепата нито от НАТО, нито от Г-7. 

Украйна никога няма да предаде територия за получаване на какъвто и да е статус

Украйна никога няма да размени територия - дори и селце, в което живее един дядо, коментира още по време на заключителен брифинг във Вилнюс след края на срещата на НАТО украинският държавен гава. Така отговори на публикации в медиите, че западни партньори притискат за подобни действия в замяна на членството в НАТО.

"Уверен съм, че предателски позиции от (германския канцлер Олаф) Шолц и (американския президент Джо) Байдън няма да има. Но съм длъжен да кажа, че ние никога няма да разменим каквато и да е територия", каза той и допълни, че Украйна няма да се откаже от своите територии и тази негова позиция е добре известна на западните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
2 калибъра от 2 , и 20 геранъ(забрадени шахеди) от 20 ... 100% успеваемост на НАТОвското ПВО ... за тва квuчунгерите не спирахте да пищите целодневно ... не могат вече да избиват крадците на съдомиялни и фаянс цивилни и да рушат трафове и гари ... гнъсни нефелници !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още