IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почиващи, уволнени и загинали - какво се случва с руските генерали?

Кремъл е започнал чистка в армията часове след началото на бунта на ЧВК "Вагнер"

22:26 | 13.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Часове след началото на бунта на ЧВК "Вагнер" и нейният ръководител Евгений Пригожин службите за сигурност в Москва са задържали няколко високопоставени военни, сред които и генерал Сергей Суровикин, твърдят източници на The Wall Street Journal. Според изданието той е разпитан, но не са му повдигнати обнинения.

Смята се, че генерал "Армагедон", каквото е прозвището на Суровикин след участието му във войната в Сирия, е знаел за плановете на Пригожин, макар и да не е участвал в метежа. Освен него задържани и разпитани са още 13 висши офицери, част от които по-късно са пуснати.

Своите постове в редовната руска армия са загубили 15 офицери, посочват още от изданието. Източниците му коментират, че от армията са изгонени тези, за които се смята, че повече не може да им се вярва.

Институтът за изучаване на войната (ISW) посочва в своите анализи на хода на бойните действия в Украйна, че от сцената изчезна ген. Суровикин, смятан за един от способните военни в руските редици, но за сметка на това останаха министърът на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващият ген. Валерий Герасимов, които търпяха множество критики и от Евгений Пригожин, и от военните кореспонденти на фронта. Според анализаторите причината те да запазят постовете си е именно, че са доказали лояността си на руския президент Владимир Путин.

Според анализатора Михаил Барабанов заради опита за преврат в момента Путин не може да си позволи да се лиши от двамата в близко бъдеще.

За Суровикин се знае малко в момента - за последно е видян в разпространен на 23 юни видеоклип. Дни след "марша на справедливостта" на Пригожин дъщеря му съобщи пред руски медии, че той е на работа и не е изчезвал. Преди ден председателят на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Катрапалов коментира, че генералът "си почива". Нито Кремъл, нито Министерството на отбраната коментират тези думи пред WSJ.

Генералът пое операцията в Украйна през октомври 2022 година и по негова заповед започнаха масовите ракетни обстрели на критична инфраструктура в Украйна, включително и на енергийни съоръжения, малко преди началото на отоплителния сезон. През януари 2023 година той беше отстранен от поста си, но продължи да отговоря за развитието на бойните действия в част от фронтовата линия. Начело на операцията застана главнокомандвакия руската армия ген. Валерий Герасимов.

Източниците на изданието потвърждават още, че заместникът на Суровикин ген. Андрей Юдин, и зам.-началникът на военното разузнаване ген.Владимир Алексеев също са задържани, но по-късно освободени. Те са отстранени от служба, но са под наблюдение, а движението им е ограничено.

Задържан е и бившият зам.-министър ген. Михаил Мизинцев, който през април се присъедини към "Вагнер".

След опита за метеж в края на юни Кримъл опитва да отстрани наемниците на Пригожин от Украйна и от военните операции в Африка и Близкия изток, пише още WSJ. Като стъпка в тази посока се смята изземването на бойна техника от ЧВК "Вагнер". Говорител на военното министерство обясни преди ден, че то ще бъде позвано за укрепване на тила на фронтовата линия в Украйна.

В момента ходовете на Кремъл са много ограничени. Ситуацията става още по-сложна и с новината, че Евгений Пригожин е напуснал Беларус и вероятно се намира в Русия. Затова и все още  ген. Суровикин е държан под арест - президентът все още не е решил какво да прави с него, смятат анализатори.

В последно време ситуацията около високопоставените офицери в Русия става все по-тежка, пише и CNN. Загубата на един генерал по време на война е лошо стечение на обстоятелствата, но на няколко поред в рамките на дни, вече може да се окаже сериозен проблем.

Преди дни след удар в руска база в окупираните територии на Украйна загина един от най-обещаващите военни в руската армия - ген. Олег Цоков. CNN посочва, че от началото на войната през февруари 2022 година на бойното поле в Украйна са загинали поне десетима генерали.

Цоков е една от жертвите в обстреляната от украинците база на 58-а обединена армия край Бердянск. Командващият на тази военна част ген. Иван Попов пък беше уволнен или изпратен на предна линия от Герасимов, след като остро критикува ситуацията на фронта в Запорожката област. В 4-минутен аудиозапис, разпространен от депутата Андрей Гурульов, той  обяснява, че  е казал на ген. Герасимов, че военните в този регион се науждаят от ротация, защото воюват отдавна и имат големи загуби. Заради тези свои думи той е изпратен в предните позиции на фронта. Това е станало, когато Попов е заплашил, че ще изпрати своето искане директно на президента Владимир Путин.

Герасимов е обвинил Попов, че се опитва да всява паника. Източници на CNN пък твърдят, че Попов не е преместен на предни позиции, а е уволнен.

Медията отбелязва още, че не може да потвърди истиността на записа, но той получи косвено потвъждение от секретаря на партията на Путин "Единна Русия" Андрей Турчак, който заяви, че Гурульов е направил "политическо шоу" от него.

"Съвестта на Иван е чиста. Родината може да се гордее с такива командири - армията е и ще остане извън политиката", написа в своя канал Telegram Гурульов, цитиран от ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
независимо по какъв начин се премахват висшите командири ... дали чрез разчистване на вътрешни сметки , дали според нивото им на лоялност , дали физически от украинците (при Буданов има списък и те няма да оставят нито една ненаказана гнuда в следващите 20г) ... все е добре !! в рассийската армия НЯМА НЕВИННИ , който , когато и където бъде ликвидиран , все има защо !! паметника ще го бишнем , ще го боядишем розоффф и с митрофанова (може и с копейкин под мишка) в питер !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 20
evlogi
преди 9 месеца
Колко типично за диктаторите.Премахват се кадърни офицери, а се запазват лоялни към режима некадърници...И някои чакат успехи от руската армия..Трай коньо, за зелена треваИ това ,особено в този случай,особено ме радва.Keep it that way, baby ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 21
Импeраторът
преди 9 месеца
България е продала оръжие на Украйна за 5 млрд български лева. До края на годината сумата ще се увеличи с още 2 милиарда. С българско оръжие се спасяват украинските животи. Бъдете горди! Още днес войната може да спре - рашистите се махат от Украйна, всичко е толкова просто (другото е вятър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още