IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска да даде нов тласък на преговорите с ЕС

Гледаме към ЕС като източник на вдъхновение за промяна, заяви финансовият министър Мехмет Шимшек

16:27 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция иска да даде нов старт на преговорите си за членство в Европейския съюз (ЕС) на фона на усилията на правителството да привлече повече инвестиции след преизбирането на президента Реджеп Ердоган.

„Всичко, от което се нуждаем, е да ни позволят да продължим по път, който да е релевантен на цялостната трансформация“, коментира финансовият министър Мехмет Шимшек по време на събитие в Австрия, цитиран от Bloomberg. „Гледаме към ЕС като източник на вдъхновение за промяна. Това е най-добрата алтернатива, която има“, допълва той.

Турция се опитва да привлече чуждестранни инвеститори и държави в опит да подкрепи отслабващата си икономика и кризата с разходите за живот. Мнозина инвеститори обвиняват годините на нетрадиционни фискални политики на Ердоган – включително поддържането на лихвените проценти под темпа на увеличаване на цените – за икономическите проблеми на страната.

Отношенията с Брюксел допълнително бяха усложнени и от на моменти авторитарния модел на управление на Ердоган.

Трудно десетилетие

Турция е имала „трудно десетилетие“, защото „вътрешни или регионални проблеми, травми, предизвикателства са застанали на пътя ѝ“, коментира Шимшек. „Може би сме се отклонили“, допълни той.

Той наблегна също на това, че страната е отдадена на икономически и политически реформи и ключът е как ще се развиват те. „Голяма част от дебатът е за финалната дестинация, дали Турция трябва да стане член на ЕС, или не. За мен това е без значение“, коментира министърът.

Турция и Европейският съюз започнаха преговори за членство през 2005 г. Макар че процесът бе замразен, Анкара остава ключов партньор за икономиката и отбраната на блока. Двете страни работят съвместно и по въпросите, свързани с имиграцията, тъй като Турция е ключов маршрут за хората, които се опитват да стигнат от Близкия изток и Азия до Европа.

По-рано този месец, в знак на подобряване на отношенията, Ердоган се съгласи да позволи на Швеция членство в НАТО, въпреки че турският парламент тепърва трябва да ратифицира решението.

По думите на Шимшек първите стъпки с ЕС биха могли да са да се позволи на някои турски селскостопански стоки и услуги да бъдат включени в митническия съюз на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още