IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка ограничава кредитния бум с нови правила

Правилата са насочени основно към ограничаване на разходите по кредитни карти и на заемите за някои индустрии

17:35 | 25.07.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка представи нови мерки за ограничаване на разходите по кредитни карти и на заемите за някои индустрии, разчитайки на прикрито затягане, с което да укроти инфлацията, без да срине икономиката, съобщава Bloomberg.

Дни след второто поред повишение на основните лихви, което не отговори на очакванията, централните банкери обявиха промени в правилата, които оскъпяват използването на кредитни карти за потребителите при теглене на пари в брой. Централната банка налага и по-строги ограничения на растежа на заемите за автомобили и някои търговски кредити, показва обявлението от вторник.

Заемите за износ и инвестиции, както и някои други, ще бъдат изключени от ограниченията. Централната банка описа хода по отношение на кредитните карти като част от усилията „да се контролира инфлацията и да се балансира местното търсене“.

Предизвикателството за Турция е как да охлади инфлацията, която все още е почти 40%, но да запази отпускането на кредити към части от икономиката за 900 млрд. долара предвид местните избори след по-малко от годината. След като Турция бе обхваната от криза с разходите за живот миналата година, разходите за кредитни карти се увеличиха до рекордни нива като алтернатива на заемите от банките с много по-високи лихви.

Под управлението на новия гуверньор Хафизе Гайе Еркан централната банка увеличи официалните разходи за заеми с 9 пр.п., докато в същото време реши да наложи парично затягане и чрез алтернативни мерки. Основната лихва в момента е на ниво от 17,5%, което означава, че все още е силно отрицателна, когато се коригира спрямо цените.

По оценки на Bloomberg Economics потребителската инфлация в края на годината ще е 55% спрямо по-ранна прогноза за 47%.

Съгласно новите правила максималната лихва за теглене на пари в брой от кредитни карти и овърдрафт сметки е увеличена до 2,89%, докато по-рано бе 1,91%.

Ограничението на месечния ръст при заемите за автомобили вече е 2% спрямо 3% по-рано, а при търговските заеми – 2,5% спрямо 3% преди.

Еркан ще представи първия си доклад за инфлацията в четвъртък, когато се очаква да направи значителни възходящи корекции в прогнозите на централната банка. Текущите очаквания за инфлацията в края на годината са за 22,3%.

Финансовият министър Мехмет Шимшек заяви, че последните мерки са „в съответствие с целта за подобряване на платежния баланс на страната ни, намалявайки публичния дефицит и забавяйки инфлацията“.

Шимшек, който подобно на Еркан е ветеран от Wall Street, заяви в Twitter, че Турция „ще продължи да канализира ограничените си ресурси към износа и инвестициите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още