IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган договори сделки за 50 млрд. долара при посещението си в ОАЕ

Абу Даби беше последната спирка в обиколката на турския президент в страните от Персийския залив

22:44 | 19.07.23 г.
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Турция постигнаха в сряда няколко сделки, оценявани на 50,7 млрд. долара, при посещението на президента Реджеп Ердоган в Абу Даби. Той бе там в рамките на обиколката си в богатите страни от Персийския залив в търсене на инвестиции и средства, предава Ройтерс.

Ердоган и президентът на ОАЕ Мохамед Бин Зайед присъстваха на церемонията по подписването на споразуменията, които включваха споразумение за екстрадиция, за развиване на енергийни източници и природни ресурси, сътрудничество в космическата област и в отбраната, съобщи осведомителната агенция WAM.

Като част от пакета от споразумения Държавният фонд на Абу Даби ADQ съобщи, че е подписал меморандум за разбирателство за финансиране на облигации на стойност до 8,5 млрд. долара за оказване на помощ след земетресението в Турция. Въз основа на меморандум за разбирателство с Export Credit Bank of Turkiye ADQ ще финансира също кредитни инструменти на стойност до 3 млрд. долара в подкрепа на турския износ.

„Със съвместното споразумение, което ще подпишем, ще издигнем отношенията си до нивото на стратегическо партньорство“, каза Ердоган в изявление в рамките на церемонията, излъчено от Турската държавна телевизия.

„Искаме да засилим правната инфраструктура в области като насърчаване на инвестициите, сигурност, възобновяема енергия и транспорт“, допълни той.

Абу Даби беше последната спирка на Ердоган в Персийския залив, която беше съсредоточена върху съживяването на турската икономика, изпитваща затруднения с отслабената лира, големи дефицити и хронична инфлация. Пътуването включваше също Саудитска Арабия и Катар.

Във вторник Саудитска Арабия прие да купи турски дронове в най-големия договор в областта на отбраната в историята на Турция.

През последните две години турският лидер работи за поправяне на дипломатическите отношения с Рияд и Абу Дабу след десетилетие на обтегнати отношения заради подкрепата на Анкара на ислямски и продемократични движения. Турция също така изпрати войски в Доха, когато Саудитска Арабия и ОАЕ наложиха блокада върху Катар през 2017 г.

Със затоплянето на отношенията бизнесът беше възобновен. Абу Даби прие миналата година суапова сделка за 5 млрд. долара в местни валути с Анкара, за да помогне на изпитващата затруднения турска лира. Оттогава компании от ОАЕ обявиха няколко инвестиции в Турция

Миналия месец турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз и финансовият министър Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ, за да обсъдят „възможности за икономическо сътрудничество“ с колегите си и се срещнаха с президента шейх Мохамед бин Зайед ал-Наян.

Страните от Персийския залив започнаха амбициозни планове да диверсифицират икономиката си от петрола с надеждата, че Турция ще помогне с развитието на местни индустрии и с трансфера на технологии. Сделката за дроновете със Саудитска Арабия включваше съвместно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още