fallback

Руската атака на източния фронт в Украйна започна да губи интензивност

15 август започва с нов масиран обстрел, като този път удари има и в Западна Украйна

08:22 | 15.08.23 г. 11

Русия запазва фокуса си в източното направление във войната в Украйна - целите са Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдиевка. Най-активни са действията при Купянск и Лиман, но прави впечатление, че интензивността на обстрелите и действията на военните намалява, пише зам.-министърът на отбраната на Украна Анна Маляр в своя канал в Telegram.

Тя предупреждава, че това не означава, че руснаците се изтеглят, а просто се прегрупират и възстановяват загубите. Ситуацията е тежка, но засега украинците успяват да отблъснат атаките. Пробив тук ще даде на руснаците възможност да превземат цялата Донецка област, както и отваря път към Харков, макар че укрепленията няма да могат да бъдат преминати лесно.

През миналата седмица Украйна е възстановила 3 кв. километра площ около Бахмут, а от началото на контраофанзивата - 40 кв. километра. Украинците удържат завладените наскоро позиции около Андриевка и Курдюмовка. Има данни за операции на украинците около линията Сватове - Кремена. 

Продължава и настъплението на украинците в южния фронт - към Мелитопол и Бердянск. Институтът за изучаване на войната (ISW) цитира ръководителя на батальон "Восток" Александър Ходаковски, който се оплаква от липсата на резерви край Урожайне. Руски военни наблюдатели потвърждават напредъка на украинците около Роботино.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за 15 бойни стълкновения през изминалото денонощие, което действително показва известно отслабване -  в предходите дни сблъсъците бяха средно над 30 на ден.

Нови ракетни обстрели над Украйна

Военновъздушните сили на Украйна отново съобщават рано тази сутрин (15 август) за движение на тактически бомбардировачи Ту-95 в района на Каспийско море, като ракетите са насочени към източните части на Украйна, включително и Сумска и Полтавска област. Има изстреляни ракети и от Ту-22 и въздушна опасност и за Западна Украйна, която по-рядко попада под обстрел.

Местните власти съобщават за взривове в Луцк и Лвов. Кметът на Луцк Игор Полищук съобщава за попадение в промишлено предприятие край града. Кметът на Лвов Андрий Садовий отбелязва множество отбити ракети, но и за попадения.

От Генералния щаб на ВСУ уточняват, че са изстреляни поне 28 ракети от различни типове - 4 "Калибър", 4 Х-22 и 20 Х-101/Х-555. Има и 8 ракети С-300 в Днипропетровска и Запорожка област. Системите на противовъздушната отбрана са унищожили 16 ракети Х-101/Х-555. 

Украинският президент разговаря с военните на първа линия в Донецка област

Украинският президент Володимир Зеленски посети военните на първата линия Донецка област. "Винаги има доклади, които описват цялата картина на всички направления, но е важно да говориш директно с военните за техния военен опит, за това, което се случва на фронта", каза той в обръщението си в 537-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна.

Оръжия и липсващи муниции, поправка на оборудването, евакуация на ранените и още дронове - това са били основните коментирани теми в разговорите, става ясно от думите на украинския държавен глава. Търсят се решения на проблемите, които са предизвикани от слабата работа на военните медицински комисии. Преди дни Зеленски уволни всички ръководители на военните центрове заради корупция и и други нарушения и възложи на главнокомандващия ген. Валерий Залужни да назначи техни заместници.

Снимка: President.gov.ua

Русия ще опита да цензурира информация за Крим

Руската администрация на полуостров Крим ще забрани публикации на последствия от удари по инфраструктура, както и на съдържание, което разкрива местоположение и операции на руските военни в региона, съобщава ISW. Управителят на Крим Сергей Аксьонов планира промени на федералното законодателство, които да увеличат санкциите при разпространение на снимки и друга информация.

Руски военни наблюдатели се опасяват, че такива поправки могат да се използват за цензура на руски журналисти и кореспонденти. Според тях властите трудно могат да ограничат потока от информация след военни удари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 15.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още