IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес вижда Китай като „неинвестируем“

Според министър Джина Раймондо компаниите смятат азиатската страна за прекалено рискована

17:48 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Джина Раймондо при пристигането си в Китай. Снимка: Andy Wong-Pool/Getty Images
Джина Раймондо при пристигането си в Китай. Снимка: Andy Wong-Pool/Getty Images

Американският министър на търговията Джина Раймондо, заяви, че според компаниите от САЩ Китай става все повече „неинвестируема“ страна заради растящия риск да се прави бизнес там, съобщава Bloomberg.

Раймондо, която е на посещение в Китай тази седмица, посочи, че американските фирми са изправени пред нови предизвикателства като глоби и неясноти заради новото законодателство срещу шпионажа, както и по други направления като кражба на интелектуална собственост и конкуренция със субсидирани китайски компании.

„Все по-често чувам от бизнеса, че Китай е „неинвестируем“, защото там става прекалено рисковано“, коментира Раймондо пред репортери на път от Пекин за Шанхай във високоскоростен влак.

„Има някои традиционни притеснения, с които те са свикнали да се справят“, каза тя. „Но има и цял нов набор от притеснения, общият сбор от които кара Китай да се усеща като прекалено рискован за инвестиране“, допълни тя.

Американската страна е повдигнала редица въпроси с Китай, включително специфични проблеми с Intel Corp., Micron Technology Inc. и Boeing Co., както и с други търговски компании, каза Раймондо. В същото време от Пекин са поискали Вашингтон да намали митата, да свие експортния контрол и да изостави плановете да ограничи някои форми на изходящи инвестиции, допълни още министърът, подчертавайки, че на тези искания е било отказано.

Като основен посланик на американската индустрия и износ Раймондо иска едновременно да стимулира търговията и бизнеса, докато запази твърда позиция по въпросите на сигурността. В понеделник двете страни се договориха за повече диалог по търговски въпроси и американския контрол върху износа, разгневил властите в Пекин.

 „Самият факт, че сега ще имаме неофициална комуникация, ще можем да вдигнем телефона и да говорим, е стъпка напред“, каза Раймондо. „Това не означава, че когато говорим, ще правя компромис или ще отстъпвам. Това означава, че имаме шанс да намалим грешките и да споделяме информация“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още