IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският министър на търговията пристигна в Китай, иска подкрепа за туризма и търговията

Джина Раймондо е първият министър на търговията на САЩ, който пристига в Пекин през последните седем години

18:22 | 27.08.23 г.
Американският министър на търговията Джина Реймондо. Снимка: Bloomberg LP
Американският министър на търговията Джина Реймондо. Снимка: Bloomberg LP

Американският министър на търговията Джина Раймондо пристигна в Пекин късно в неделя местно време на четиридневно посещение, чиято цел е да засили бизнес връзките между двете най-големи икономики в света. В същото време тя заяви, че националните мерки за сигурността на търговията в САЩ няма да бъдат тема на обсъжданията, предава Ройтерс.

„Ако искате обобщение на пътуването и на мисията, то е да защитим това, което трябва да защитим, и да насърчим връзките там, където можем“, каза Раймондо пред репортери преди заминаването си за Китай. „Няма да удрям с юмрук по масата следващата седмица, когато съм там, но смятам да бъда практична“, допълни тя.

Отношенията са напрегнати, тъй като САЩ работят със съюзници да блокират достъпа на Китай до полупроводници, а Пекин ограничава доставките от видни производители на чипове като Micron Technology и негови представители влязоха в офисите и глобиха американската компания Mintz Group с 1,5 млн. долара за „неодобрена статистическа дейност“.

Раймондо, която беше посрещната при пристигането си от представителя на китайското министерство на търговията Лин Фън, ще проведе двустранни срещи с китайски представители в понеделник и вторник в Пекин, след което ще пътува до Шанхай. Тя ще бъде придружена от американския посланик в Китай Нъкълъс Бърнс.

Раймондо разговаря с президента Джо Байдън в четвъртък за визитата си и посланието му е било, че засилването на диалога с Китай може да смекчи напрежението.

„Искаме да имаме стабилни търговски отношения и от важно значение за това е редовната комуникация. Трябва да общуваме, за да избегнем конфликт“, заяви Раймондо.

Републиканците в Конгреса критикуваха възможността министърът на търговията да установи работна група с Китай по време на пътуването си, в която да се обсъжда контролът на САЩ върху износа на полупроводници.

Раймондо не потвърди плановете за работна група, но подчерта, че ще каже на китайските представители, че „когато става дума за национална сигурност, не преговаряме. Не правим отстъпки, не правим компромиси“.

САЩ използват държавни стимули и данъчна политика, за да откъснат американския бизнес от китайските вериги за доставка и да увеличат производството на полупроводници в страната.

„Само защото инвестираме в Америка това не означава изобщо, че искаме да се откъснем от икономиката на Китай“, подчерта Раймондо.

Китайският посланик в САЩ Сие Фън, който се срещна с Раймондо миналата седмица, каза, че Китай се стреми към „взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и сътрудничество от полза и за двете страни“.

Този месец Белият дом започна да забранява някои американски инвестиции в чувствителни технологии в Китай и планира скоро да финализира обхватни ограничения върху износа на полупроводници, приети през октомври.

Много предизвикателства

Раймондо, която е четвъртият високопоставен американски представител, посещаващ Китай през последно време, е първият министър на търговията, който прави такова посещение през последните седем години.

Тя е разговаряла с над сто високопоставени бизнес лидери преди визитата и обеща да постави опасенията им на масата.

„Има толкова много предизвикателства пред правенето на бизнес в Китай и износа към Китай, а китайските нечестни търговски практики засягат американски служители и компании“, каза Раймондо.

Тя иска също да подкрепи пътуванията и туризма между двете страни. Този месец Китай и САЩ се съгласиха да удвоят броя на разрешените полети между двете страни, но това пак ще е малка част в сравнение с броя им преди пандемията.

Ако Китай се върне към нивата на пътуванията на негови граждани до САЩ от 2019 г., това ще прибави 30 млрд. долара към американската икономика и 50 хил. работни места в САЩ, каза Раймондо.

Тя обмисля да посети Дисниленд в Шанхай, който е съвместно дружество между Walt Disney и китайската държавна компания Shendi Group, съобщи пред Ройтерс запознат източник.

Друг въпрос, който вероятно ще бъде обсъден, е кога китайските авиокомпании могат да възобновят доставките на самолети Boeing 737 MAX след четиригодишно прекъсване. Раймондо заяви, че през 2021 г. китайското правителство не е позволило на авиокомпаниите си да купят самолети Boeing за десетки милиарди долари.

Boeing твърди, че е готова да достави самолети на китайски авиокомпании, когато му дойде времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още