fallback

Москва: САЩ водят война срещу Русия

Каквото и да говорят, те управляват тази война, те доставят оръжия, боеприпаси, разузнавателни данни, сателитни данни за Украйна, каза Сергей Лавров

14:48 | 17.09.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ управляват военните действия в Украйна, като доставят оръжия, а всъщност водят война срещу Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар за предаването "Москва. Кремъл. Путин" по телевизионния канал "Россия-1", предаде ТАСС.

"Каквото и да говорят, те (САЩ) управляват тази война, те доставят оръжия, боеприпаси, разузнавателни данни, сателитни данни, те водят война срещу нас", каза министърът, цитиран от БТА, коментирайки възможните американски доставки на ракети с по-голям обсег на действие за Украйна.

По-рано в събота съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне в Белия дом с американския си колега Джо Байдън.

Той заяви, че срещата със Зеленски, втората в Белия дом от началото на войната през февруари 2022 г., ще се проведе в "критичен момент", докато Украйна се стреми да постигне напредък в контраофанзивата си.

"Тя идва в критичен момент, когато Русия отчаяно търси помощ от страни като Северна Корея, за да води бруталната си война в Украйна", заяви Съливан пред медиите.

Очаква се в началото на следващата седмица украинският президент да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време Конгресът на САЩ обсъжда нов пакет от военна помощ за Киев в размер на 24 млрд. долара. Според публикации в американски медии се очаква Володимир Зеленски да посети Капитолийския хълм, където от няколко седмици се водят преговори за новия пакет помощи. Те са особено тежки в контролираната от републиканците Камара на представителите, където някои консервативни конгресмени отказват да отпуснат повече средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 17.09.23 г.
fallback
Още от Политика виж още