fallback

България е изгонила председателя на руската православна църква в София

Заедно с архимандрит Васиан се експулсират и други двама служители на руската църква

15:23 | 21.09.23 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Българските власти са решили да експулсират от страната председателя на руската православна църква в София архимандрит Васиан и други двама служители на руската църква „Св. Николай Мириклийски Чудотворец“.

Това става ясно от публикация на руското посолство в България на страницата му във Facebook и от публикация на руската агенция ТАСС.

„[Българските власти] смятат, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочва руската информационна агенция, като цитира неназовани дипломати.

Посолството на Русия в България определя действията на българските власти като „груби“ и „фрапантни“.

„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските руска и българска православна църква и и да озлоби руския и българския народ“, посочва се в публикацията на посолството.

Архимандрит Васиан е назначен от руския патриарх Кирил за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София през 2018 г.

Миналата седмица архимандрит Васиан получи забрана да влиза в Северна Македония. Скопие експулсира и трима руски дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 21.09.23 г.
fallback
Още от Политика виж още