IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузинският премиер планира да приемат закона за чуждестранните агенти до дни

Десетки хиляди протестираха в Тбилиси. Според премиера над 61% от населението подкрепят закона

07:35 | 13.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът на Грузия заяви в неделя, че управляващата партия ще продължи да изпълнява плана си за приемане на закон срещу т.нар. чуждестранно влияние през следващите два дни въпреки масовите митинги и протести в страната и в чужбина и критиките от страна на западните съюзници.

"Утре или вдругиден ще приемем този закон", заяви министър-председателят Иракли Кобахидзе на брифинг в столицата Тбилиси, цитиран от Bloomberg. Той добави, че според социологическите проучвания над 61% от населението подкрепят мярката.

Законодателството - известно още като законопроект за "чуждестранните агенти" - има за цел да повиши прозрачността на източниците на финансиране на неправителствените организации и медиите, каза Кобахидзе. Той също така предупреди демонстрантите да не прекаляват с правото си на протест.

И САЩ, и Европейският съюз коментираха, че законодателството на управляващата партия "Грузинска мечта" е "вдъхновено от Кремъл". "Антизападната реторика" на Грузия я поставя на "несигурна траектория", заяви този месец говорител на Държавния департамент на САЩ. Джеймс К. О'Брайън, помощник-секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс, планира да пътува до Тбилиси от вторник.

Предупреждението на Кобахидзе идва ден след като десетки хиляди хора излязоха на шествие в Тбилиси и се събраха на столичния площад "Европа". Протестиращи студенти и преподаватели в университети планират да стачкуват от понеделник.

Полицията за борба с безредиците на няколко пъти използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия срещу митингуващите пред парламента. ЕС осъди тази употреба на сила като неприемлива.

Запитан за евентуални санкции от страна на САЩ, Кобахидзе заяви, че не смята това за "сериозна" заплаха, и изрази надежда, че САЩ ще останат партньор на Грузия.

Същевременно грузинският президент Саломе Зурабишвили, който говори след премиера, нарече законопроекта "руски закон".

Законът предвижда глоби и затвор до пет години на организации или физически лица, които получават поне 20% от приходите си от чужбина, ако не се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила".

"Грузинска мечта", на която предстоят парламентарни избори през октомври, се опита да приеме същия закон миналата година, но го оттегли след насилие между полицията и протестиращите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 седмица
Грузинските демократични майданчици протестират за непрозрачност на чуждестранното субсидиране в държавицата им. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още