IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: САЩ чака обяснения от Полша за изявленията за Украйна

Украинските военни вероятно са преминали най-сериозните укрепления на фронта в Запорожката област

08:27 | 24.09.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Зеленски и Моравецки във Варшава. Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Зеленски и Моравецки във Варшава. Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Вашингтон чака уточнения от Полша за изявленията, че страната няма да предоставя повече военна помощ за Украйна, съобщава високопоставен източник на Bloomberg. През изминалата седмица премиерът Матеуш Моравецки заяви, че страната ще се съсредоточи в собственото си въоръжаване.

Думите му бяха поредния епизод от спора с Украйна и в отговор на коментарите на украинския президент Володимир Зеленски пред заседанието на ООН, че някои европейски държави "играят на солидарност в политическия театър и правят трилът от пшеницата". Украинският държавен глава не спомена изрично Полша, но Варшава извика за консултации посланика на Украйна. Малко по-късно Моравецки предупреди Зеленски "повече да не обижда поляците, както го направи на срещата на ООН".

Но все пак изявлението на Моравецки за въоръжението изглежда прозвуча крайно и за самите поляци, защото веднага след това президентът Анджей Дуда уточни още по време на престоя си в Ню Йорк, че то е интерпретирано "по най-лошият възможен начин" и Варшава няма да предоставя от новото въоръжение, което получава за модернизиране на армията.

В края на визитата си в САЩ Володимир Зеленски отбеляза пред украински медии, че в Полша предстоят избори (на 15 октомври) и фокусът на Варшава е именно в политичесата ситуация. "Когато минат изборите, вярвам, че ще се върнем към цивилизования диалог", допълни той. Два дни по-късно, на 23 септември след края на посещението си в САЩ и Канада, той награди полски журналист и военен лекар доброволец за работата им в Украйна. "Искам да благодаря на всички поляци, които още от първия ден на войната отвориха своите домове, отвориха себе си, и ни помогнаха", коментира той по време на краткта церемония в град Люблин.

Украйна затвържава и разширява пробива около Вербове

Украинските военни затвърждават и разширяват пробива около Вербове в Запорожка област, коментира пред CNN ръководителят на Таврийското направление на фронта ген. Олександър Тарнавский. Геолокализирани данни също потвърждават наличието на бронирана техника в региона, като стремежът е разширението на пробива и прокарването на още техника и артилерия, с която да бъде осъществен напредък в по-слабо защитени позиции.

Кадри от сателит потвърждават думите на Търнавский и това означава, че Украйна е преминала през най-сериозните отбранителни съоръжения - следват още препятствия, но те са много по-слаби, отбелязват и от Института за изучаване на войната (ISW). Украинските сили вероятно са прочистили и руските позиции между Роботине и Новопрокопивка и вече има и първи официални данни за отблъснати руски атаки в това направление.

The Wall Street Journal съобщава за данни, че руските военни предислоцират свои елитни бойци от Токмак към тази част от фронтовата линия, но това отслабва следващите нива на руската защита. По думите на Тарнавский именно Токмак е първата голяма цел на контраофанзивата - градът е стратегически хъб за Русия и след неговото деокупиране може да се очаква и голям пробив по този фронт. В момента украинците са на около 20 километра от града.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна отбелязва в своя отчет за 577-я ден от началото на пълномащабната война за относително намаляване на интензивността на фронта - през изминалото денонощие е имало около 20 директни бойни сблъсъка, но руснаците продължават обстрела над военни позиции и населени места. Отблъснати атаки по източния фронт - край Маринка, Клищиевка, Андриевка и Бахмут. Според военните анализатори операцията на украинците на този фронт попречи на предислоциране на руски военни към Запорожка област.

В направлението към Херсон се извършват контрабатарейни дейности, допълват от ВСУ.

Русия уважава териториалната цялост на Украйна

Външният министър на Русия Сергей Лавров направи изненадващо изявление по време на пресконференция в Ню Йорк в края на визитата си по повод 78-а среща на ООН. По думите на дипломата Москва уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, вписани в Декларацията за независимост от СССР от 1990 година. Но в тази декларация е записано още, че Украйна ще бъде независима държава и няма да участва във военни блокове, допълни още Лавров. Според него в Украйна е станал преврат и властите са се обърнали срещу своя народ, което е причината Русия вече да не се събразява със записаното в декларацията.

Външният министър на Русия потвърди, че страната е готова на мирни преговори, което обаче не е обвързано със прекратяване на военните действия.

Русия спира разработката на ракетата "Змеевик"

Русия спира работата по проекта за ракета срещу самолетоносачи "Змеевик", съобщава източник на руската информационна агенция ТАСС. В момента всичките усилия на отбранителната индустрия са насочени към модернизацията на ракетите, "които вече летят", посочват оттам.

Задачата на "Змеевик" е унищожение на сухопътни и морски носители на американската свръхзвукова ракета Dark Eagle. За работата по този проект се разбра през миналото лято. Тогава ТАСС съобщи, отново позовавайки се на свои източници, че новата руска ракета ще е по подобие на китайските DF-21D и DF-26 с далекобойност до 4 хил. километра.

Разработката е поверена на едно от дъщерните предприятия на  корпорацията "Тактическое ракетное воорожение", която произвежда свръхзвуковите ракети "Циркон", "Сармат" и ракетните комплекси "Бастион", използващ ракетите "Оникс"

В края на август при една от атаките над Крим беше съобщено за разрушения по един от комплексите "Бастион", от където на прицел е Одеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
Веднага си пролича, колко независими са поляците. А са стъпили натрани от политиката на хегемона, а са им издърпали ушите. Всичко в името на демокрацията! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка До Гърбушкото от "Всичко ще дам дьо Пари": Грилован укронацист в консерва с марките Брадли, Страйкър, Леопард, Чалъджър. Марката Леопард имат и ново меню в асортимента си - гриловани германски нацисти. За отваряне на въпросните консерви, най-добре работи отварачката с марка "Лансет"! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Неграмотна копейко, би ли обяснила какво значи думата "сальотка"? Че да научим нещо ново тука :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 13
OHЯ
преди 7 месеца
Странно как от Киев за три дни pycopoбските неудачници прехвърлиха на Украйна не напредва в контраофанзивата :) ! Следващото е Украйна не ни трябва и се изтегляме като жест на добра воля ! Всичко върви по план , нали ботоксолюбци , а минималната заплата в Kлошapия вече достигна колосалните 300 долара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
Хей, то човека да не каже истината за потъващия укристан и американските фашисти веднага му се нахвърлят! Иначе, Да, укронацистите стигна до Камчатка. Очаква се скоро да превземат и Аляска! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 Митю Некуф, торба лой, личи си, че си панелен неудачник и самотник, висящ по ФБ групите, където редовно се подиграват с теб, както и по форумите. Да беше направил някакво физическо упражнение или поне еазходка в парка, че приличаш на медуза. Плешива, но дългокоса отзад медуза. Озлобена, завистлива и лузърска медуза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
doba
преди 7 месеца
https://dnes.dir.bg/svyat/zelenski-sprya-za-kratko-v-polsha-no-ne-go-posreshtnaha-prezident-i-premier Зеленакавия бе низвергнат в Полша. Що ли?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 12
andy
преди 7 месеца
До: zelka007В консервите освен укронацистка вече има и немсконацистка сальотка. Малко им беше на немските нацисти през ВСВ, върнали са се за още! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 13
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: И аз съм удовлетворен от киселашкия ти отговор - явно съм успял да ти запаля врата, което беше и целта. Вече мога да се отдам на по-приятни неща - днес май е последният полъх от лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... нищо няма да "избухвам" ... :))) ... за мен е достатъчно удовлетворение , да видя как се гърчиш неистово да си дращеш фантасмагориите ... аз където трябва съм си прочел , какви са ги свършили украинците във Вербово , и Новопрокоповка , и м/у тях , а и не само там ... новата доставка leopard-и е дошла с немски екипажи в Украйна ... така се говори ... :))) ... бих ти препоръчал да се средоточиш в използваната от последните дни лексика на лаврата ... !! ... и защо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още