IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се нуждае от преобразяване, за да надживее дългата война на Путин

Затрудненията на Украйна се вплитат в културните войни на Запада, представяни от така нареченото алтернативно дясно като кауза на либералите

22:17 | 28.09.23 г. 10
Жена държи знамената на ЕС и Полша на предизборно събитие в полския град Сопот. Снимка: Agnieszka Pazdykiewicz/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Жена държи знамената на ЕС и Полша на предизборно събитие в полския град Сопот. Снимка: Agnieszka Pazdykiewicz/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ако Владимир Путин има нужда да се разведри, може да погледне календара с предстоящите демократични избори.

Миналата година руският лидер нахлу в Украйна с впечатляващо погрешни убеждения, че това ще бъде кратка и славна война. Сега теорията му за победа се върти около това да надвие Киев и западните му съюзници в една дълга война. Напоследък списъкът с причини, поради които Путин смята, че това може да се получи, от успеха на неговата зърнена блокада до способността му да продължи да произвежда крилати ракети въпреки санкциите, се увеличава, пише редакторът на Bloomberg Марк Чампиън.

Но още по-обещаващи за Кремъл са серия предстоящи избори. Затрудненията на Украйна се вплитат в културните войни на Запада, представяни от така нареченото алтернативно дясно като кауза на либералите, която тежи на обикновените граждани. Докато Словакия и Полша - две от съседките съюзници на Украйна, се насочват към урните, крайнодесните партии и в двете страни се възползват от цената на подкрепата за Киев, за да спечелят гласове.

Успехът им е червен флаг, който показва на европейските лидери, че се нуждаят от добре разбран план за победа над руската инвазия в Украйна в продължение на години, който да надхвърля реториката „колкото е необходимо“. За да закрепят подкрепата си за дълга война, когато изглежда ясно, че лятната контраофанзива на Украйна няма да донесе бърза победа, съюзниците на Киев трябва по-добре да обяснят интереса си да откажат Русия от експанзионистичния ѝ план и да направят големи промени, необходими за постигането му.

Дотогава симпатизантите на Кремъл на Запад ще имат за какво да се хващат. Те могат да посочат тежестта от приемането на част от 6,2 млн. украински бежанци, които все още са в чужбина, или 250-те милиарда евро военна, хуманитарна и финансова помощ, която според Kiel Institute for World Affairs е била предоставена или обещана на Киев между януари 2022 г. и юли тази година. Те могат да изтъкнат и инфлацията при цените на енергията в Европа, която беше ускорена от драстичното намаляване на вноса на руски природен газ и петрол.

Ако прибавим тези разходи към наратива за предполагаемата неизбежност на поражението на Украйна и отговорността на Запада за инвазията на Русия, ще получи мощен популистки „коктейл“.

В Словакия Роберт Фицо е двукратен министър-председател, който намери убежище в конспиративната десница, след като беше принуден да подаде оставка през 2018 г. заради убийството на разследващ журналист. Той отрича да е замесен. Сега той води в проучванията на общественото мнение преди изборите в събота, като противопоставянето на помощта за Украйна е централна тема на кампанията му.

В Полша крайнодясната партия Конфедерация „Свобода и независимост“ получава около 12% от гласовете в социологическите проучвания преди изборите на 15 октомври, което е над подкрепата от 7% в началото на годината. В една напрегната надпревара това беше достатъчно, за да накара дълбоко консервативната управляваща партия „Право и справедливост“ да влезне в театрален спор с Киев за продажбата на зърно миналата седмица. Тя дори за кратко заплаши да спре военната помощ.

Останалата част от текста можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
До: khao Това го написах за хората имащи акъл с който да мислят. Ти не си след тях и можеш да го пропуснеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
До: V.At. Прав си, това е фундамента който се е градил десетилетия, да не кажа столетия... и заради него Европа е станала по богата от другите... сега го разбиваме заради група свръхбогати, които искат да станат още по богати... даже не иде реч да си купиш нов телевизор, а да купиш поредния за някой дето има хиляда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: andy буахахахахаха .., разочарован съм!!! Какво стана с любимата ви Ванга.. тя го е казала това, не Петър Дънов ... дай го по скромно с лъжите, че станаха брутално глууупави! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
Петър Дънов казва в едно от своите пророчества, че след 1990г. ще дойде диктатура, по-страшна от тази след 1944г.Не вярвах в това.Сега диктатурата е в ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
"Останалата част от текста можете да прочетете на сайта..." И този нескопосан пропаганден бъpkoч ми е много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
andy
преди 7 месеца
Европа се самоубива и за това е виновен Путин! Не той възкресява нацизма и фашизма. Не той превръща психичните проблеми в 30+ неясни полове. Не той е превърнал Европа в отворена територия в която безпрепятствено влиза всеки. Необратимо се променя етническата структура и се създават предпоставки за етнически конфликти, които вече започнаха. Пример е Франция. Европа я отказаха от руски газ, за да може ФАЩ да си пласира скъпия шистак. ФАЩ изсмуква европейските компании и квалифицирана работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
V.At.
преди 7 месеца
Може би правя грешна аналогия, но какво е по-важно в семейството - да запазите сплотеността, духа, ако щете историята на рода, или да си купи нов телевизор? Да, мигрантите ще подкрепят икономиката, няма да обсъждаме дали това е вярно или не, но това вече не е Европа, а смес между Азия и Африка. Не е важна територията, а културата и населението.Декември бях в Малмьо - Швеция. Няма Коледни базари, има зимни базари. Няма Дядо Коледа, няма "Тиха нощ, свята нощ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
0pk
преди 7 месеца
Преобразването на европа протича с пълна сила. Сред урбанистите набира скорост движението чилдфрее, а прираста се набавя с политкоректни небели пришълци. Да ви е честита новата европа! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 7 месеца
*Европа се нуждае от преобразяване, за да надживее дългата война на Путин* - Да, днешният образ на Европа, управлявана дистанционно от САЩ чрез прокси-правителство, наричано ЕК, погълната от добруването на ЛГБТ и други извратеняци, окупирана от зелени хунвейбини, унищожаващи основите на икономиката й, с разпррани от либерализъм граници и заливана от кафявата вълна, има нужда от преобразяване. Ако Европа се управляваше от политици като Фицо и Орбан, със сигурност и война на Путин нямаше да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 18
evlogi
преди 7 месеца
Бе Европа е преживяла и по-големи ур.оди от Путин. Ще преживее и него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още