IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Израел показва, че Китай още не е готов да бъде мирен медиатор

Пекин отказва да осъди насилието в Близкия изток и да спомене името на агресора

18:56 | 10.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MOHAMMED SABER
Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

В първите месеци на годината китайският президент Си Дзинпин се опита да влезе в ролята на глобален мирен медиатор, като предложи прекратяването на огъня в Украйна и подкрепи преговорите за сближаване между Саудитска Арабия и Иран, пише Bloomberg. Реакцията на Китай на атаката на "Хамас" в Израел обаче показва, че Пекин още не е готов да бъде медиатор и да предлага дългосрочни решения за сериозни конфликти.

По отношение на Украйна Китай получи критики от САЩ за отказа си да осъди действията на Русия и заради засилването на дипломатическите и икономическите връзки на Пекин с Москва. Си предложи и свой мирен план за Украйна, който обаче беше отхвърлен от Киев и Запада, защото предвиждаше Русия да запази окупираните територии. 

В неделя (8 октомври) китайското Министерство на външните работи излезе с позиция за Израел и Ивицата Газа, но по същия начин, както и при войната в Украйна, се въздържа да осъди случващото се или да назове името на агресора, както и да предложи решение. В своето изявление от институцията отбелязват, че подкрепят независимостта на Палестина, но не казват нищо за атаките срещу цивилни лица. В позицията, която е от два абзаца, Пекин призовава "всички страни" към сдържаност, отбелязва, че е "приятел и на двете страни" и изразява "тъга" заради жертвите.

В отговор обаче зам.-ръководителят на дипломатическата мисия на Израел в Китай Ювал Уакс коментира, че нежеланието да се осъди насилието, тъй като "терористите държат деца", е жалко за държава, която твърди, че има приятелски отношения с Израел.

Критика към позицията на Китай изрази и американският сенатор демократ Чък Шумър, който по време на една от редките срещи на западен политик с китайския президент в последните месеци заяви, че е разочарован от липсата на съпричастност към народа на Израел. Коментарът на Си Дзинпин обаче е многозначителен: "Имаме хиляди причини да направим отношенията САЩ-Китай по-добри, но нито една, за да ги влошим".

Според анализатори Китай се опитва да се определи като глобален играч, но досега не е предложил нито едно решение за кризисна ситуация в света. Очакванията за укрепване на ролята на Пекин на международната сцена са големи, след като "сдобри" Саудитска Арабия и Иран. Преди това Си Дзинпин се срещна с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман и разговаря с иранския лидер Ибрахим Раиси. Въпреки скептицизма, че сделката между двете страни ще се проточи, тази посредническа роля трябваше да подскаже на Вашингтон, че има конкурент в Близкия изток.

През юни Си Дзинпин посрещна и президента на Палестина Махмуд Абас, като отбеляза, че иска да играе "активна роля" при решаването на конфликта с Израел. 

Китайските медии настояват страната да запази неутралитет по казуса с Израел, но това ще я постави в странна позиция преди срещата на Глобалния юг, в която ще участват и членове на Арабската лига. Китай има интерес да запази добри отношенията си с Израел - по оценки на Международния валутен фонд (МВФ) търговските отношения между двете страни са на стойност 22 млрд. долара. Половината от тази сума е израелска електроника - основно чипове, които са от съществено значение на фона на санкциите на САЩ. 

Позицията на Пекин сега може да влоши тези отношения, но от друга страна може би отговаря и на усещането на китайските дипломати, че просто няма как да влияят на Израел. Анализаторите, цитирани от Bloomberg, отбелязват, че Саудитска Арабия и Иран бяха готови да отидат при Китай, докато Израел няма интерес да кани Китай за посредник за сключването на каквито и да било споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 7
Импeраторът
преди 6 месеца
Китай в момента без жертви се разраства на север, така ще не им търсете кусури на пичовете - стабилно го слагат на рашистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още