fallback

След затишието около Авдиевка руснаците се насочват към Купянск и Маринка

Русия извършва обстрели с минимален брой ракети над Украйна, пестейки ги за зимата

07:43 | 17.10.23 г. 19

След седмица на опити да обкръжат Авдиевка, руските военни местят усилията си и се насочват към Купянск и Маринка, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 600-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Бойните действия край Авдиевка намаляват, за което потвърждават и руски, и украински военни кореспонденти в последните дни.

Затишието около Авдиевка обаче може да е кратко, след като в района се насочват нови руски военни сили, част от които доскоро защитаваха линията Сватове-Кремина, където интензивността е по-ниска и вероятно са имали повече време за почивка.

Увеличават се руските атаки към Купянск, както и към Маринка - на този етап успешно отблъснати, съобщават от ВСУ. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че за защитата на Купянск отговаря спецподразделението "Кракен" на военното разузнаване на Украйна. 

То е смятано за една от най-боеспособните единици в Украйна - през миналата есен участва в операцията за освобождаване на Харковска област, сочена като една от най-успешните за украинските военни досега. През пролетта подразделението участва в боевете за Соледар и Бахмут - и двата града обаче паднаха в руски ръце след дълга съпротива.

Интензивността на бойните действия остава висока - общо 72 директни бойни сблъсъка, продължват и артилерийските обстрели над украинските градове. За седемте дни от началото на офанзивните действия на руските сили по част от източния фронт са били унищожени три самолета Су-25, съобщава ръководителят на това направление ("Таврия") ген. Олександър Тарнавский.

Украинските военни продължават своето движение към Бахмут и на юг към Мелитопол, допълват още от ВСУ. Руски кореспонденти посочват, че украинските военни са на 200-300 метра от руските поизиции на запад от Вербове. Министерството на отбраната на Русия съобщава за отблъснати атаки в Донецка област благодарение на военна авиация и артилерия.

Русия отново обстрелва Украйна

В ранните часове в понеделник (16 октомври) Русия извърши обстрел над Украйна, използвайки шест ракети и 12 дрона за първи път от близо месец. Украинските ВВС унищожиха две от ракетите (тип Х-59) и 11 бойни дрона. Тази сутрин има нов ракетен залп, но вече само с една ракета Х-59 и 6 дрона, които са унищожени от противовъздушната отбрана. В атаката си Русия е използвала и зенитни ракети С-300, които обаче не могат да бъдат неутрализирани от украинското ПВО и данните за пораженията, които са нанесли се уточняват.

Според анализаторите Москва трупа запас от ракети и дронове, които да използва през зимата за обстрел на критична инфраструктура.

Пени Прицкер пристигна в Киев

Специалният представител на САЩ бившият министър на икономиката Пени Прицкер, която беше назначена да координира помощта за Украйна, пристигна в Киев. В среща с украинския президент Володимир Зеленски тя увери, че подкрепата на САЩ е безусловна и по отношение на икономиката, и по отношение на сигурността.

Снимка: President.gov.ua

"Искам да Ви уверя, че това, което сте чули от министъра (на отбраната Лойд - б.р.) Остин, министъра (на финансите Джанет - б.р.) Йелън, от (държавния секретар Антъни -б.р) Блинкен, не се е променило. Нашата гледна точка е същата", допълни още Прицкер.

При своето назначение в средата на септември в интервю за украински медии обаче тя коментира, че Киев ще трябва да заслужи средствата, които получава, затова сред основните ѝ задачи е подпомагане на реформите в съдебната система, борбата с корупцията, управлението на държавните фирми и регулаторната среда. Тогава в Киев се затвърди мнението, че Прицкер ще бъде своеобразен одитор, който ще следи за разходването на американските средства.

САЩ са основен донор на Украйна и на военна, и на финансова помощ. По данни на украинските институции от началото на войната през 2022 година страната е получила безвъзмездно 25,4 млрд. долара, от които 22,9 млрд. долара - само от САЩ.

След кризата в Конгреса в Украйна се появиха опасения, че помощта за страната е под въпрос, коментира по време на срещата си с Прицкер Зеленски. "Вашата визита е сигнал за силна подкрепа. За нас е важно да видим, че САЩ са готови да подкрепят Украйна през зимата и да защитят критичната инфраструктура", допълни той.

Възстановяването на Украйна ще изисква частни инвестиции и задачата на Пени Прицкер ще бъде да успее да убеди частния бизнес да инвестира в страната, коментираха още при назначаването ѝ световните медии.

Смут в политическия живот на Украйна

Един от бившите съветници в Офиса на украинския президент - Олексий Арестович, внесе истински смут във вътрешния политически живот на Украйна. В пост в социалните мрежи той написа, че контраофанзивата е приключила и Киев няма да постигне своите цели - основната от които достигане до Азовско море до края на годината. Арестович посочва грешки на военните - атаката към Бахмут, и призова за провеждането на предсрочни избори в страната.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната Олексий Данилов написа в своя профил във Facebook, че "единственият шанс на Русия да победи Украйна е да създаде разцепление и да вкара украинците във вътрешна конфронтация". "Всички признаци сочат, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) прави активни опити да формира нова агентурна мрежа в Украйна", пише още той и допъва, че се вижда "рязкото активизиране на различни "експерти", "разузнавачи" и други видове мошеници в прокарването на същата руска програма на руски език", които съобщават за провал на контранастъплението, преразглеждане на целите на войната и искане за провеждане на избори.

В отговор пък Арестович обвини Данилов в некомпетентност.

Според редица анализатори един от основите тези на Арестович в последните седмици - необходимостта от провеждането на президентски избори, е напълно неизпълнимо и ненужно. Законодателството на Украйна не позволява провеждането на избори и референдуми, както и промяна на Конституцията на страната по време на война. Въпреки активните постове в социалните мрежи не е съвсем ясна и какви са настроенията сред украинците - според политолога Михаил Шейтелман например социологически проучвания показват, че само 15% от украинците подкрепят провеждането на президентски избори.

При избирането си през 2019 година Володимир Зеленски каза, че ще бъде начело на Украйна само един мандат и сега е категоричен, че ще спази това обещание, но и че ще се кандидатира отново, ако се проведат избори, преди войната да е приключила.

Русия е "приела" 4,8 млн. украинци

Руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова съобщи, че Русия е приела на своя територия 4,8 млн. украинци, сред които и 700 хил. деца от началото на пълномащабната война в Украйна. Между април и октомври 2022 година в приемни грижи са настанени и 380 украински сираци, казва още тя.

Срещу Мария Лвова-Белова има издадена заповед за арест от Международния криминален съд в Хага заради депортация на украински деца. Сега тя коментира, че украинските власти работят срещу интересите на децата.

Катар се зае да посредничи за връщането на депортирани деца, като Русия е представила списък със стотина украинчета, заселени в момента в Русия, докато Киев посочва, че техният брой е по-скоро в хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 17.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още