IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай смени липсващия от месеци министър на отбраната

Това е втората смяна на ключов министър, изчезнал безследно от публичното пространство

17:21 | 24.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай отстрани от поста му липсващия от края на август министър на отбраната Ли Шанфу, съобщава Bloomberg, като се позовава на публикации в китайски медии. CNN допълва, че той е отстранен и от Централната военна комисия - институцията, оглавявана от президента Си Дзинпин, която по същество управлява армията на Китай.

По същия начин преди през лятото беше сменен и външният министър Цин Ган. Без обяснение изчезнаха и някои висши военни в страната, допълва още агенцията.

65-годишният Ли беше назначен на поста през март 2023 г. Той беше сочен за близък с ген. Джан Йоуся, приятел от детинство на президента Си, и за един от водещите дипломати в Министерството на отбраната.

За последно министърът беше видян по време на форум в Пекин на 29 август. В средата на месеца той пътува до Русия и Беларус. В изчезването на Цин също има "руска връзка" - за последно той се появи публично в Пекин до руския зам.-министър на външните работи Андрей Руденко на 25 юни. 

Смяната без обяснения на Ли, втора на ключов министър, започва да предизвиква въпроси за стабилността на китайското правителство. Според медийни публикации Ли е разследван за нарушения при сделки за оборудване. Говорител на Министерството на отбраната на Китай отбеляза, че не е наясно с казуса, попитан директно дали срещу министъра се води проверка.

Ли оглавяваше звеното за доставки на оръжия в периода 2017 - 2022 г.

Смяната на министъра обаче може да "отпуши" разговорите между САЩ и Китай на високо ниво във военната сфера. Ли беше включен в списъка със санкционираните лица от администрацията на Доналд Тръм и китайските власти отхвърлиха предложенията за преговори със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 ясно, не са дорасли за самостоятелност. Все пак са вaрвари, дето все още разстрелват за корупция. Но пък в състава на РФ, силно биха наклонили единия полюс към Азия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
все пак чайниците не искат да са си самодостатъчен полюс в този многополюсен свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още