IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин похвали „скъпия приятел“ Си и прикани за инвестиции в маршрута „Северно море“

Китайският президент защити инициативата „Един пояс, един път“ и заяви, че тя е двигател за растежа на световната икономика

08:29 | 18.10.23 г. 5
Руският президент Владимир Путин говори на церемонията по откриването на третия форум на инициативата "Един пояс, един път". Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин говори на церемонията по откриването на третия форум на инициативата "Един пояс, един път". Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин похвали инициативата на китайския си колега Си Дзинпин „Един пояс, един път“ и прикани за международни инвестиции в маршрута за корабоплаване в Северно море, който по думите му ще задълбочи търговията между изтока и запада, предава Ройтерс.

При второто си официално посещение извън границите на бившия СССР от началото на войната в Украйна Путин благодари на китайския лидер за поканата му и заяви, че Русия може да играе ключова роля в съживения от Китай древен Път на коприната.

Путин нарече Си свой „скъп приятел“ и похвали инициативата „Един пояс, един път“, която според него обединявала света.

Малко преди началото на изказването на руския президент в рамките на форум за „Един пояс, един път“ няколко европейски делегати, включително бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен, напуснаха залата.

„Русия и Китай, подобно на повечето страни в света, споделят желанието за равноправно, взаимноизгодно сътрудничество за постигане на универсално устойчив и дългосрочен икономически напредък и социално благосъстояние при зачитане на разнообразието на цивилизацията и правото на всяка страна на собствен модел на развитие“, каза руският президент.

Путин допълни, че „Един пояс, един път“ отговаря на интересите на Русия, която по думите му развива разнообразна транспортна инфраструктура, за да свърже най-голямата страна в света, най-вече чрез маршрута „Северно море“ от Мурманск близо до руската граница с Норвегия на изток към Беринговия проток близо до Аляска.

„Колкото до маршрута „Северно море“, Русия не просто предлага на партньорите си активно да използват транзитния му потенциал, ще кажа нещо повече – каним заинтересованите страни да участват пряко в развитието му и сме готови да предоставим надеждни ледоразбивачи, комуникация и доставки“, заяви Путин.

„От догодина плаването на товарни кораби от ледови клас по цялата дължина на маршрута „Северно море“ ще се извършва целогодишно“, допълни той.

Путин, който присъства и на предишни форуми на инициативата „Един пояс, един път“, доведе делегация с високопоставени представители от Москва.

Сред тях са външният министър Сергей Лавров, който ще посети Северна Корея малко след това, вицепремиерът Александър Новак и другият му вицепремиер, отговарящ за петролната и газовата политика, Дмитрий Чернишенко.

Включени са също говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съветникът на Кремъл по икономическите въпроси Максим Орешкин, съветникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков, министърът на икономиката Максим Решетников и посланикът на Русия в Китай Игор Моргулов.

В рамките на форума китайският президент Си Дзинпин защити инициативата си „Един пояс, един път“ на стойност 1 трлн. долара, като заяви, че тя е двигател за растежа на световната икономика и в същото време посочи, че тези, които я смятат за заплаха, си правят лоша услуга, предава Bloomberg.

„Китай може да се справя добре, само когато светът се справя добре“, каза Си при откриването на третия форум „Един пояс, един път“ в Голямата зала на народа в Пекин, организиран по повод десетата годишнина на ключовия му проект. „Когато Китай се справя добре, светът ще бъде още по-добре“, изтъкна китайският президент.

Си се опитва да вдъхне нов живот на по думите му „проекта на века“ на фона на затрудненията, породени от забавянето на икономиката на Китай и притесненията относно устойчивостта на дълга му. Общата дейност на Китай в страните от „Един пояс, един път“ е намаляла с около 40% спрямо връхната точка през 2018 г. заради забавянето на втората по големина икономика в света. Освен това Пекин е обвиняван, че е безотговорен кредитор, който тласка страните към спиране на плащанията по дълговете си, а заради влошените отношения със САЩ свързването с проекта на Си води до все повече разделения.

В изказването си китайският президент отправи неприкрита критика към американската политика към Китай през последните години, която Вашингтон определя като намаляване на риска, но Пекин счита за усилия за подкопаване на нарастващото му влияние.

„Ние сме против едностранни санкции, икономическа принуда и отделяне и нарушаване на веригите за доставка“, заяви Си, без да споменава конкретна страна. „Идеологическата конфронтация, геополитическото съперничество и блоковата политика не са наш избор“, допълни той.

Над 150 страни и над 30 международни организации са подписали документи за сътрудничество по „Един пояс, един път“, каза Си и определи това като взаимноизгодно решение за Китай и за участващите страни.

„Както гласи поговорката, когато даваш рози на другите, ароматът остава в ръката ти“, каза Си. „С други думи, помагайки на другите, ние помагаме и на себе си. Възприемането на развитието на останалите като заплаха или на икономическата взаимозависимост като риск няма да направи живота ни по-добър и няма да ускори развитието ни“, каза още китайският президент.

Тази година по-малко чуждестранни лидери присъстват на събитието в сравнение с предишните две срещи през 2017 и 2019 г., признак, че интересът към инициативата намалява. Италия, която е единствената страна членка на Г-7 в проекта, планира да излезе от пакта и не изпрати лидер на форума.

Сред присъстващите освен руският президент Владимир Путин са индонезийският му колега Джоко Уидодо, унгарският премиер Виктор Орбан, египетския премиер Мостафа Мадбули, кенийският президент Уилям Руто и чилийският президент Габриел Борич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка тук съм на подобно менение с баш копейката... задава се голяма война, особенно ако русия спечели в украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка, важното е от коментарите на средностатистическите уйнари-евроатлантици да струи култура и позитивизъм, за да разберат лузърите - копейкаджии, какво е да си успял в живота. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 На средностатистическия лузър - копейкaджия, като тебе, това му е мечтата - да има война, че после да открадне нещо, да се намести на някое постче, като след 9ти септември. И това е защото в живота сте едни обикновени неудачници и нeщacтници, сами усещайки, че сте такива и по нормален начин няма да успеете. Затова толкова мразите и успелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
*Тази година по-малко чуждестранни лидери присъстват на събитието в сравнение с предишните две срещи през 2017 и 2019 г., признак, че интересът към инициативата намалява.* - Интересът ни намалява. Намаляват шансовете да се реализира преди задаващата се голяма война, за която доста лидери - и измежду присъстващите, и измежду неприсъстващите, вече открито говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 7 месеца
Ех , Вова , само ти ли не разбираш , че в китайската инициативата Един пояс, един път, Русия е само храна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още