IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин пристигна в Пекин за среща със "скъпия си приятел" Си Дзинпин

Руският президент ще присъства на форума на инициативата "Един пояс, един път", но сделки между двете страни в енергийната област не се очакват

08:39 | 17.10.23 г. 1
Руският президент Владимир Путин при пристигането си в Пекин за форума "Един пояс, един път". Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин при пристигането си в Пекин за форума "Един пояс, един път". Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин, за да се срещне с китайския президент Си Дзинпин. Визитата му е внимателно следена за проявите на доверие и „безгранично“ партньорство между двете страни въпреки продължаващата война в Украйна, предава Ройтерс.

При едва второто си известно пътуване в чужбина, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд издаде заповед за ареста му през март, Путин и делегацията му пристигнаха на международното летище в столицата Пекин във вторник сутринта.

Той беше посрещнат от китайския министър на търговията Ван Вънтао.

Това е също така първото официално пътуване на руския президент извън границите на бившия СССР тази година, след като по-рано този месец той посети бившата съветска република Киргизстан.

Международният наказателен съд, който обвини Путин в незаконно депортиране на деца от Украйна, задължава 123-те страни членки на съда да арестуват Путин и да го предадат за съдебен процес в Хага, ако стъпи на територията им. Нито Кирзигстан, нито Китай са членове на Международния наказателен съд, създаден, за да наказва за военни престъпления.

За последен път Си се срещна със „скъпия си приятел“ Владимир Путин в Москва само дни след издаването на заповедта за ареста му. Тогава той покани Путин да присъства на третия форум „Един пояс, един път“ в Пекин – форум за международно сътрудничество, оглавяван от китайския лидер.

Путин ще присъства на приема след официалното откриване на форума, чийто домакин е Си, и ще разговаря с лидерите на Виетнам, Тайланд, Монголия и Лаос във вторник, съобщиха руските медии.

Като основния гост на форума Путин ще говори със Си в сряда и ще се срещне с китайския президент за двустранни преговори по-късно същия ден.

Пекин отхвърля западните критики за партньорството му с Москва, въпреки че войната в Украйна не показва признаци на затихване, и настоява, че отношенията им не нарушават международните правила, а Китай има правото да сътрудничи с всяка страна, която е избрал.

Путин посети за последно Китай за Зимните олимпийски игри през февруари 2022 г., когато Русия и Китай обявиха „безгранично“ партньорство дни преди руският президент да изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

Това ще бъде третото присъствие на Путин на форума „Един пояс, един път“, който се провежда до сряда. Той присъства и на предишните два форума през 2017 и 2019 г.

Един пояс, един път

Форумът е съсредоточен върху инициативата „Един пояс, един път“, грандиозен план на Си, чиято цел е да изгради глобална инфраструктура и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа през сухопътни и морски маршрути.

Путин похвали инициативата, като заяви, че тя е платформа за международно сътрудничество, където „никой не налага нищо на останалите“.

От началото на конфликта в Украйна Русия затвърди енергийните си отношения с Китай в знак за икономическото им сътрудничество.

Русия изнася около 2 млн. барела петрол дневно към Китай, над една трета от общия ѝ износ на суров петрол. Москва също така цели да изгради втори газопровод към Китай.

Макар че ръководителите на руските петролни и газови гиганти „Роснефт“ и „Газпром“ ще бъдат част от делегациите на Путин, не се очакват нови сделки в енергийната област.

Посещението не е „истинска двустранна“ визита, а ще се проведе в кулоарите на международна конференция, съобщи Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 6 месеца
на гости при шефа... да слишаш Къссс, че ще има шамари и задвратници! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още