IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин ще посети Китай за задълбочаване на безграничното партньорство със Си

Инициативата на Китай "Един пояс, един път" е желание за сътрудничество на международната сцена, каза руският президент

13:41 | 15.10.23 г.
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин в Китай тази седмица в опит за задълбочаване на изграденото партньорство между двете страни, които са най-големите стратегически конкуренти на САЩ, предава Ройтерс.

Путин ще присъства на форума „Един пояс, един път“ в Пекин на 17 и 18 октомври, първото му посещение извън границите на бившия СССР, откакто Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста му през март заради депортирането на деца от Украйна.

Китай и Русия обявиха „безгранично“ партньорство през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само няколко дни преди да изпрати десетки хиляди военни в Украйна, предизвиквайки най-кървавата сухопътна война в Европа от Втората световна война насам.

САЩ смятат Китай за най-големия си конкурент, а Русия – за най-голямата заплаха, идваща от една държава, и в същото време американският президент Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциално съперничество между демокрации и автокрации.

„През последното десетилетие Си изгради с Русия на Путин най-значимия необявен съюз в света“, коментира Греъм Алисън, преподавател в Харвардския университет и бивш заместник-министър на отбраната при Бил Клинтън.

„САЩ ще трябва да се примирят с неудобния факт, че бързо растящ систематичен съперник и реваншистка едноизмерна суперсила с най-големия ядрен арсенал в света са силно обединени в противопоставянето си на САЩ“, допълва той.

Байдън нарече Си „диктатор“ и заяви, че Путин е „убиец“ и лидер, който не може да остане на власт. Пекин и Москва критикуваха Байдън заради тези му думи.

След началото на войната в Украйна Путин остава предимно в границите на бившия СССР, въпреки че посети Иран миналата година за разговори с върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Някога силен партньор в глобалната комунистическа йерархия, Русия, три десетилетия след рухването на СССР през 1991 г., е считана за по-малкия партньор на въздигащия се комунистически Китай при Си, най-влиятелния лидер в Китай след Мао Дзедун.

Путин и Си споделят широки възгледи за света, според които Западът е в упадък, докато Китай оспорва върховенството на САЩ във всичко - от квантовите изчисления и синтетичната биология до шпионажа и военната техника.

Но Си, който ръководи икономика за 18 трлн. долара, трябва да балансира близките си лични отношения с Путин с реалността да се конкурира с икономиката за 27 трлн. долара на САЩ, все още най-голямата военна сила и най-богатата държава в света.

Но САЩ предупредиха Китай да не доставя оръжия на Путин, докато Русия, чиято икономика се оценява на 2 трлн. долара, се бори с украинските сили, подкрепени от САЩ и ЕС.

Александър Габуев, директор на център „Карнеги“ за Русия и Евразия, казва, че заради войната в Украйна големи публични сделки са малко вероятни в момента.

„Путин определено е почетен гост“, отбелязва Габуев и допълва, че военното и ядреното сътрудничество ще бъдат обсъдени на срещата на двамата лидери.

„В същото време смятам, че Китай не се интересува от подписването на допълнителни сделки, поне публично, защото всичко, което може да бъде представено като предоставяне на допълнителни парични средства за военния арсенал и военната машина на Путин, не е от полза на този етап“, счита Габуев.

Към сложното военно сътрудничество се прибавя и несигурността за съдбата на министъра на отбраната Ли Шанфу, който не е виждан публично от над шест седмици.

Ръководителите на руските енергийни гиганти „Газпром“ и „Роснефт“ Алексей Милер и Игор Сечин ще бъдат част от делегацията на Путин по време на посещението му, съобщиха запознати с плановете източници.

Русия иска да си осигури сделка за продажби на повече природен газ на Китай и планира да построи газопровода „Силата на Сибир 2“, който ще преминава през Монголия и ще има годишен капацитет от 50 млрд. куб. м.

Не е ясно дали газовата сделка, особено цената и разходите за построяването на газопровода, ще бъде договорена.

Дни преди отпътуването си за Китай Путин заяви, цитиран от руските и китайските осведомителни агенции, че смята китайската инициатива „Един пояс, един път“ за желание за сътрудничество на световната сцена.

„Виждаме, че някои я смятат за опит на Китайската народна република да смаже някого, но ние не мислим така – виждаме само желание за сътрудничество“, каза Путин, цитиран от РИА „Новости“.

„Според мен основното предимство на предлаганата от Китай концепция за сътрудничество е, че в рамките на сътрудничеството никой не налага нищо на останалите“, допълни Путин в интервю за China Media Corporation.

Единствената линия на Китай при изграждането на отношения с други страни днес е „никой не налага или не принуждава никого за нищо. Те предоставят само възможности“, коментира руският президент, цитиран от китайската държавна телевизия.

„Това е разликата между инициативата „Един пояс, един път“ на президента Си Дзинпин и други проекти, преследвани от някои страни с колониалистки привкус“, допълни той.

Путин каза още, че инициативата „Един пояс, един път“ е навременна и се развива добре.

Той също така отхвърли твърдения на Запад, че САЩ подготвят едновременна война с Русия и Китай, като заяви, че само болни хора биха помислили за война между водещите ядрени сили.

Назначен от Конгреса на САЩ панел с представители на двете основни партии заяви в четвъртък, че Вашингтон трябва да се подготви за възможни едновременни войни с Москва и Пекин, като разшири конвенционалните си сили, затвърди съюзите си и развие програмите си за модернизиране на ядрените си оръжия.

Путин изтъкна, че големите сили се готвят за война, но като опит да гарантират мира и допълни, че САЩ са тези, които се стремят да изградят военен съюз срещу Китай.

Според стопанина на Кремъл мислите за война между ядрени сили са нездрави. „Не смятам, че това са разумни мисли в умовете на здрави хора, защото да кажеш, че САЩ се готвят за война с Русия...е, всички се готвим за война, защото следваме древния принцип: Ако искаш мир, готви се за война“, допълни Путин.

„Но ние искаме мир“, заяви руският президент, подсмихвайки се. „Освен това да се воюва едновременно с Русия и Китай е безсмислено. Не смятам, че това е сериозно. Мисля, че те просто се плашат един другиго“, каза още руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още