IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: Полша трябва да направи всичко възможно, за да отключи средствата от ЕС

Лидерът на опозицията, който вероятно ще стане следващият премиер на Полша, е на посещение в Брюксел в опит да се пребори за размразяване на фондовете

16:42 | 25.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша трябва да използва всички възможни методи, за да има достъп до средствата на Европейския съюз (ЕС), заяви лидерът на опозицията Доналд Туск в сряда по време на посещение в Брюксел. Той се опитва да реши споровете между Варшава и ЕС, които доведоха да замразяване на фондове.

Туск, който вероятно ще стане следващият премиер на Полша, след като група проевропейски партии си осигуриха мнозинство на изборите на 15 октомври, цели да спечели достъп до милиарди евро, замразени от ЕС заради опасения около независимостта на съдебната система под управлението на предишното националистическо правителство.

„Тук съм като лидер на опозицията, не като министър-председател, но времето минава“, каза той на пресконференция. „Трябваше да поема тази инициатива, преди да се вземат финални решения, тъй като трябва да се използват всички методи, включително нестандартни, за да се спасят парите, които Полша заслужава“.

На карта е заложен достъпът на Полша до 35,4 млрд. евро в грантове и заеми от фонда за възстановяване на ЕС.

Опасенията на ЕС около съдебните реформи в Полша блокират и достъпа на Варшава до кохезионни фондове в размер на 76,5 млрд. евро, които целят да повишат стандарта на живот в по-бедните региони в Европа.

Поляците чакат да видят кого ще натовари със сформирането на правителство президентът Анджей Дуда – съюзник на отиващата си администрация на партията „Право и справедливост“ (PiS).

PiS излезе първа на изборите, но е малко вероятно да намери партньор с достатъчно депутати, за да сформира коалиционно правителство. Дуда обаче по-рано заяви, че най-голямата единична партия трябва да получи първия опит за сформиране на правителство.

Туск и делегация от неговата група „Гражданска коалиция“ се срещна с Дуда във вторник.

„След като се срещнахме с президента Дуда, имам причини да бъде предпазлив оптимист“, каза Туск пред репортери в Брюксел в сряда. „Всичко сочи, че сътрудничеството трябва да бъде възможно най-хармонично“.

„Той ни увери, че ще уважи резултатите от изборите, че ако бъде потвърдено, че опозицията има мнозинство, няма да се поколебае и ще ѝ даде мисията да сформира правителство“, поясни той.

Лидерите на трите групи, които имат намерение да сформират следващата администрация, изключиха да работят с PiS и призова Дуда да не отлага предоставянето на Туск на задачата да създаде правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още