IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завоят на Полша към Европа връща интереса на инвеститорите

Очакваното подобряване на върховенството на закона и на управленските стандарти ще бъде от полза и за икономиката на страната, смятат анализатори

16:00 | 21.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите произнасят ясната си присъда за изборите в Полша със силен ръст на полския фондов пазар, който е в контраст с разпродажбите на световните пазари, пише Bloomberg.

Активите на страната бяха на предни позиции тази седмица на фона на очакванията, че ново проевропейско правителство ще дойде на власт във Варшава след осем години на популистко управление. Злотата поскъпна с 2,4% спрямо долара след изборите в неделя, като се представи най-добре сред 30-те други големи валути в света. Борсовият индекс WIG20 напредна с почти 3%.

Тези резултати изпъкват в момент, когато пазарите отбелязват спад в унисон с повишаването на доходността по американските облигации, която се доближава до 5%, а войната между Израел и „Хамас“ заплашва да я разшири. За сравнение бенчмаркът за пазарите с нововъзникваща икономика спадна с 2,6% през седмицата, най-голямата му загуба от август насам.

Има признаци, че Wall Street променя виждането си за инвестициите в Полша. Стратези на Morgan Stanley изразиха по-оптимистични очаквания за полските акции, като прогнозират ръстовете да продължат и посочват, че перспективите за ориентирана към ЕС политика ще отключи европейски средства за милиарди евро.

„Победата на опозицията вероятно ще доведе до трайно преосмисляне на привлекателността на Полша, която пострада въпреки силния растеж през последните години“, коментира Пепин Бергсен, макрополитически анализатор в компанията Medley Advisors. „За затвърждаването ѝ ще е нужно малко време, тъй като новото правителство ще встъпи в длъжност едва след няколко месеца и остават въпроси доколко ефективно ще бъде то“, допълва Бергсен.

Резултатът от изборите беше изненадващо категоричен – трипартийният опозиционен съюз спечели убедително мнозинство в парламента. Отиващата си партия „Право и справедливост“ подкопа връзките с Брюксел и Берлин и в същото време премахна контрола върху управлението си.

Следващата администрация, ръководена вероятно от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, е изправена пред трудната задача да отмени съдебни реформи, които според ЕС са дали на политиците твърде голямо влияние върху съдилищата. Ако успее, Брюксел ще деблокира помощта на ЕС на стойност 35 млрд. евро – благоприятен за пазарите сценарий, който ще подкрепи икономиката и бюджета.

Основни ползи

Обратен завой на Полша има по-широко значение отвъд достъпа до силно необходимото финансиране от ЕС, особено на инвестиционната карта, засегната от напрежението между световните суперсили и откритите конфликти в Украйна и Близкия изток.

Икономиката на източноевропейската страна на стойност 700 млрд. долара също ще се възползва, тъй като лидерите ѝ ще се завърнат в традиционната европейска политика с очаквани подобрения във върховенството на закона наред с управленските стандарти, което би трябвало да привлече инвеститори.

По-близките отношения между Полша и Украйна може да прибавят 3,8 процентни пункта на година към брутния вътрешен продукт на Полша, когато започнат усилията за възстановяване след войната, коментира Густаво Медейрос, ръководител на отдела за анализи в компанията Ashmore Group.

Якуб Чери, анализатор в Erste Group Bank, е категоричен: „Полша ще стане по-привлекателна за инвеститорите като неразделна част от Европа“.

Във всеки случай смяната на властта може да отнеме над два месец, фискалната политика на новата коалиция може да е по-разхлабена от идеалното в период на растящи лихви по заемите, а президентът Анджей Дуда, бивш депутат от „Право и справедливост“, може да наложи вето на усилията на правителството за по-големи реформи.

Освен това Полската централна банка, която зашемети инвеститорите с рязко понижаване на лихвата през май, може отново да възприеме „ястребов“ подход след изборите, казват икономисти от Goldman Sachs Group.

Някой от тези фактори може да ограничи силния растеж, който доведе също до намаляване на допълнителната доходност, която инвеститорите искаха, за да притежават деноминирани в долари полски облигации.

Допълнителната премия за деноминираните в долари полски държавни ценни книжа намалява след изборите. Графика: Bloomberg LP Допълнителната премия за деноминираните в долари полски държавни ценни книжа намалява след изборите. Графика: Bloomberg LP

Засега инвеститорите изглеждат запленени от полските пазари. Истинският тест ще бъде дали кабинетът може да изпълни обещанията си, коментира Елдар Вахитов, анализатор на нововъзникващите пазари в M&G Investments в Лондон.

„Очакваме силното представяне да бъде постепенно и дълго в унисон с материализирането на очакванията на пазара за положителна промяна в политиката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още