IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на изборите в Полша засилва надеждите на инвеститорите

Съживяването на проевропейските нагласи във Варшава ще бъде особено добре дошло за Европа

22:26 | 16.10.23 г. 2
Лидерът на "Гражданска коалиция" Доналд Туск говори на митинг в изборната нощ във Варшава вчера. Снимка: Damian Lemański/Bloomberg
Лидерът на "Гражданска коалиция" Доналд Туск говори на митинг в изборната нощ във Варшава вчера. Снимка: Damian Lemański/Bloomberg

Инвеститорите побързаха да одобрят уверено изненадващия изборен триумф на еврофилската опозиция в Полша, тъй като той засили надеждите за по-добри отношения с Брюксел и с представителите на ЕК, които отговарят за европейските средства, пише Ройтерс.

Ако победата на опозицията бъде потвърдена официално, резултатът ще промени Варшава, която спори с ЕС за върховенството на закона, свободата на медиите, миграцията и правата на ЛГБТ общността, откакто сегашното консервативно правителство на националистите от „Право и справедливост“ дойде на власт през 2015 г.

Злотата и фондовата борса във Варшава, които се представяха по-слабо от останалата част на Европа с около 30% при управлението на „Право и справедливост“, отбелязаха силен ръст в понеделник, след като бившият председател на Европейския съвет Доналд Тукс изглежда в най-добра позиция да стане следващият лидер на страната.

Като шестата по големина икономика в Европа, съживяване на проевропейските нагласи в Полша ще бъде особено добре дошло.

Даниел Морено, ръководител на отдела за дълга на нововъзникващите пазари в инвестиционната компания Mirabaud, коментира: „Това, разбира се, ще бъде положително развитие, защото ще деблокира средства на ЕС, които бяха оттеглени, и ще намали значително създаденото напрежение с Брюксел“.

Около 110 млрд. евро, които Полша трябваше да получи от дългосрочния бюджет на ЕС и от Фонда за възстановяване и устойчивост след пандемията, остават замразени заради подкопаването на либерални демократични правила от „Право и справедливост“.

„Това ще бъде също още едно главоболие по-малко за Брюксел“, допълва Морено, имайки предвид критиките към ЕС от политици като унгарския премиер Виктор Орбан и победата миналия месец на националиста Роберт Фицо на изборите в Словакия.

66-годишният Туск и неговите коалиционни партньори, които са проевропейски настроени, вероятно ще трябва да чакат седмици или дори месеци преди да получат мандат за сформиране на правителство.

Полският президент Анджей Дуда, който е съюзник на „Право и справедливост“, заяви, че ще даде първия мандат за сформиране на правителство на партията с най-много гласове. Изглежда, че това ще е „Право и справедливост“.

Но тъй като единственият явен коалиционен партньор на „Право и справедливост“, крайнодясната „Конфедерация“, вероятно няма е достатъчен за абсолютно мнозинство, Туск сигурно ще получи своя шанс.

Анализатори с дълъг опит изтъкват, че дори да стане така, новото правителство няма да бъде лишено от затруднения.

Туск няма да деблокира мигновено постпандемичните грантове и заеми на стойност 35 млрд. евро, които Брюксел замрази през май 2021 г. заради притеснения относно политическо влияние върху водещи съдии.

Дуда изпрати спора пред Конституционния съд на Полша. Но подобно на всички институции в страната с уклон към „Право и справедливост“, той може да „се превърне в значима пречка“, коментира портфолио мениджърът в abrdn Виктор Шабо.

Другият голям въпрос пред него и останалите е какво ще стане с обещанията за големи разходи, които както коалицията на Туск, така и „Право и справедливост“ дадоха по време на предизборната си кампания.

Преди изборите в неделя рейтинговата агенция Fitch прогнозира бюджетен дефицит от 5,3% тази година.

Полша все още има съотношение между дълг и БВП под 60%, но вече трябваше да утрои сумата, която плащаше преди на инвеститори, когато продаваше 10-годишни облигации на местните пазари на злоти при доходност от 6% към края на миналата година.

Но централната банка намали лихвите на последните си две заседания с активизирането на предизборната кампания.

Шабо изразява съмнения дали това ще продължи при новото правителство, особено като се има предвид, че гуверньорът на банката беше назначен от „Право и справедливост“. Доходността по краткосрочните полски облигации нарасна в понеделник, което показва, че банката може отново да стане по-агресивна.

Саймън Куиджано-Евънс, главен икономист в Gemcorp Capital, казва, че вероятно най-големият проблем е дали проевропейска коалиция с Туск начело може да удържи за дълго време. Но тя поне ще ограничи предположенията, че Полша ще последва Великобритания извън ЕС или че ще намали подкрепата си за Украйна.

„Стабилизирането в Полша определено ще помогне на цяла Европа“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 месеца
Полша влиза в същия филм като България - управляващата партия печели изборите, но с недостатъчно гласове и ще управлява сбиртък от семки. Тук на всички им писна от ГЕРБ и Бойко, но всички след него се оказаха тотал щета и вкараха държавата в ступор, а ГЕРБ-авата БГ-икономика от сегашното ни дередже изглежда като евро-тайгър. В статията политкоректно е пропуснат фактът че досега двете *черни оффци* на ЕС - Унгария и Полша, управлявани от *лошите* ФИДЕС и ПиС, са най-динамичните икономики в него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 6 месеца
хаха ... анти ЕС говорилнята , коментар друзя антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още