IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко над 22% е избирателната активност в София към 15 ч., в Благоевград надхвърля 40%

До 15,30 ч. в МВР са получени 1649 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите

16:45 | 29.10.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко над 40 на сто (40,2%) е избирателната активност в Благоевград. Това отчитат към 15:00 часа от социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", цитирана от БНР.

Според данните на агенцията активността в Кърджали наближава 30 процента (29,8%). Във Варна е отчетена 26,2 процента избирателна активност, в София - 22,4 на сто, а в Пловдив - 20,7 процента. 

От началото на кампанията до 15:30 ч. днес в МВР са получени общо 1649 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от вътрешното ведомство. Към 11:00 ч. днес броят на сигналите в МВР беше 1450, пише БТА.

От началото на изборната кампания до момента са образувани 159 досъдебни производства, от тях 140 са за нарушаване на политическите права на гражданите и 19 - за други нарушения, свързани с изборния процес, съобщават още от министерството.

От него напомнят, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството - 02 90 112 98, и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Към 15:00 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в МВР са издали 477 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са 1350.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са образувани 157 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите до 15:00 часа днес. Повдигнати са обвинения на 17 души. Данните са от обобщена информация постъпилата от прокуратурите в страната.

В Апелативен район (АП) - София са образувани 61 досъдебни производства, в АП-Бургас – 44; в АП-Пловдив – девет; в АП-Варна – 36; в АП-Велико Търново – седем.

Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства, допълват от прокуратурата.

Оттам припомнят още, че със съвместна заповед  на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев бе създадено Национално междуведомствено звено. То започна да действа от деня на откриване на предизборната кампания и ще приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия на окончателните изборни резултати.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, доказателствата се анализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
Много им е даже, трябва да ги оставиме само те да си гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още