IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязков: Темата за техническите средства за гласуване трябва да бъде изчистена и решена

Решението на ЦИК беше правилно, за да могат хората спокойно да отидат да гласуват, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

13:29 | 29.10.23 г.
Председателят на парламента Росен Желязков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Председателят на парламента Росен Желязков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Гласувах за развитие на града, в който съм роден, в града, в който съм избрал да живея и работя. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков, след като упражни правото си на глас в София в секция в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“. Той добави, че е гласувал за това София да изпълва със съдържание девиза си: "Расте, но не старее". 

Поне две поколения или тези, които са дошли да живеят през последните години в София, не помнят какъв беше градът – нямаше транспортна инфраструктура, нямаше инженерна инфраструктура, нямаше система за обезвреждане на битовите отпадъци. Сега градът напълно изпълва съдържанието на девиза си, каза още Желязков и благодари на досегашния кмет Йорданка Фандъкова, която, по думите му, е била принципна и последователна и е изпълнила със съдържание функцията си на кмет.

На въпрос дали липсата на възможност за машинно гласуване ще се отрази на изборния процес, председателят на парламента каза: „Не мисля, защото гласуват хора. Не гласуват средства за гласуване. Моралът е в хората. На избирателите трябва да се гарантират конституционните четири принципа – за всеобщо, пряко, равно и тайно избирателно право и гласуване. Аз мисля, че независимо от средствата, това нещо ще бъде гарантирано и ще имаме избори, които ще доведат до избора на достойни представители на местното самоуправление“. 

„Изборният резултат може да бъде различен, в зависимост от избирателната активност, и това има значение“, каза още той, цитиран от БТА. 

По повод доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Желязков каза, че не желае да дава квалификации. „Материалът от ДАНС е адресиран до президента, до Народното събрание, до Министерския съвет и до Централната избирателна комисия. Помните, че имаше насрочено заседание от 12:00 ч. Обикновено, преди заседание се провежда председателски съвет. Като се запознах с материала, и след разговор с председателя на ЦИК, счетох за необходимо да запозная политическите сили с него. На председателския съвет, на който, за съжаление, не присъстваха представители на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), бяха запознати групите, но не се е обсъждал материал, не са взимани решения – така, както се опитаха да направят вчера внушение“. 

„Нека да минат страстите от днешния ден. Нека да мине и балотажът през следващата седмица. Аз мисля, че отговорността на политическите партии и коалиции в парламента е да се седне и да се говори за сериозни промени в изборния кодекс“, каза и добави, че темата за техническите средства за гласуване трябва да бъде изчистена и решена, и да не разделя повече. Предстоят и занапред избори, дали ще бъдат предсрочни, но със сигурност, ще имаме европейски избори догодина. И този въпрос трябва да бъде решен не преди изборите, а още тази година, каза Желязков. 

„Не очаквайте от мен в момента, в този ден, да се опитвам да анализирам доклад, който е на ДАНС, която е към Министерския съвет, и ангажира изпълнителната власт, от една страна, с вземането на политически решения, а от друга страна – ЦИК, която е призвана да отговаря за организацията и провеждането на изборите. Нашият ангажимент е да създадем нормативната предпоставка след изборите за по-добра среда за гласуване и разсейване на всички възможни твърдения в едната или в другата посока – по отношение на средствата за гласуване“, каза Росен Желязков.  

На въпрос дали се притеснява от евентуално произнасяне на Върховния административен съд и евентуално касиране на вота, той каза: „Първо, никой не трябва да се притеснява от произнасяне на съда. Съдът е този, който арбитрира споровете. Така че, ние ще очакваме произнасянето на съда, в чиито мотиви се надявам да има и аргументи, които да подпомогнат и законодателя в по-нататъшните му решения“. В една демократична държава гаранциите са съдебният контрол, добави председателят на Народното събрание. 

Това, което стана в последните дни, не е добре, получиха се укорими неща, коментира пред медии лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като пусна бюлетина в 78 СУ “Христо Смирненски“ в Банкя. Укоримото поведение е за тези, които са го вършили и създадоха съмнение за честността на вота, добави той. 

Затова мисля, че решението на ЦИК беше правилно, за да могат хората спокойно да отидат да гласуват, изтъкна той, цитиран от БТА.

Нека да минат тези избори, за да може в парламента да се обсъдят най-добрите варианти за гласуване, поиска Борисов.

Според него, въпреки скандала с машините, е по-добре правителство да има, работещ парламент, за да могат да бъдат приети важни закони – промени в Конституцията, съдебната власт, отхвърлено ветото на президента, да има бюджет за догодина. Трябва да си преглътнем егото сега с тези избори, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че е гласувал София да продължи да се управлява добре, и увери, че ще поздрави новия кмет на столицата, който и да е той. 

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов гласува във Варна, посочвайки, че очаква предсрочен парламентарен вот, предава БНР:

"Най-нормалното нещо, което може да се случи, е веднага Денков да подава оставка и да идват нови избори. Още повече с това, което се случи сега с тази абсолютно немислима намеса в изборния процес", заяви той.

На въпрос дали при скорошни парламентарни избори дали няма да се повторят резултатите, Костадинов отговори: "Напротив, няма да се повторят. И както виждаме, дори и самите социолози го казват това нещо. Ще видим как ще се отрази сега хартиеният вот, защото очевидно е, че се връщаме пак от друга страна към едни практики, които най-вероятно ще доведат до голям брой невалидни бюлетини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още