IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Най-важното е днес да се гласува масово

Има спешно възстановяване на доверието в изборния процес, каза държавният глава

15:23 | 29.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Гласувах за развитието на София като модерна, европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим. Това каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас в столичната Професионална гимназия по транспорт "Макгахан".

Държавният глава се е запознал с доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), който е изпратен до Централната избирателна комисия (ЦИК). „Най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас“, коментира президентът. По думите му дали има нещо притеснително в доклада на ДАНС ще установят компетентните органи.

Според президента има нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт, каза Радев. ДАНС са подчинени пряко на Министерския съвет и лично на министър-председателя. Не очаквайте от мен да нарушавам някаква йерархия, каза Радев по повод това дали би публикувал доклада.

Този случай повдига някои интересни въпроси относно кадровата политика на управляващите. И заместник-министърът на електронното управление, и заместник-председателят на ДАНС, които са пряко замесени в този, меко казано, скандал, са назначение на управляващите, каза Радев. На въпрос на журналисти дали трябва да подадат оставка Румен Радев заяви, че тези въпроси трябва да се зададат към управляващите.

Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали е правилно и законосъобразно, ще реши съдът, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

По думите на държавния глава всеки парламент се ангажира с промяна на Изборния кодекс. Президентът припомни, че той наложи вето на последната промяна в Изборния кодекс, която обезсмисли машинното гласуване, защото превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което да отхвърли моето вето, каза той. Според него възстановяването на доверието в изборите изисква комплексни усилия на редица институции.

Всяка институция трябва да изпълнява отговорно и пълноценно своите правомощия, а не да прехвърля на други да ѝ свършат работата и да носят нейната отговорност. Това е залогът за развитието ни като нормална европейска държава, каза още държавният глава.

В столицата избирателната активност за кмет към 13 часа е 15,7%. За общински съвет е 15,5%, съобщи пред БНР Яница Петкова, социолог в "Галъп".

В Пловдив активността за избор на кмет е 14,6%, а за общински съвет – 14,2%. Във Варна 19,2% са гласували за кмет. Толкова са дали гласа си и за общински съвет. В Благоевград 29,9% са гласували за кмет, 29,6% – за общински съвет. В Кърджали – 23% са гласували за кмет и малко над този процент - за общински съвет.

Избирателната активност е съотносима към тази, която сме измервали през 2019 година в същия час в тези градове, обясни Петкова. 

"Малко по-ниска е тя само в София и Пловдив. Надяваме се да има активизация в следобедните часове. Тя е характерна за големите градове. В по-малките населени места вотът е доста по-активен в ранните часове", допълни социологът. 

Твърде рано е да се говори за конкретен профил на избирателите, обясни тя. "Но по традиция по-възрастните избиратели отиват да гласуват по-рано. Това се наблюдава и сега. По-младите и висшистите отиват до урните по-късно".

В по-малките населени места има по-висока активност, посочи социологът. Нашите анкетьори са предупредени за опити за манипулации, посочи още Петкова. Тя призова всеки да се отзове на въпросите от екзит пол, независимо на коя агенция са. "За да има максимално точни данни, които да коментираме още тази вечер", допълни Петкова.

По-рано днес заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че към 11:00 часа избирателната активност в страната е 12,3%. Тогава тя добави, че около 25 общински избирателни комисии не са подали информация за активността.

До момента в ЦИК са постъпили 15 жалби и 31 сигнала.

На журналистически въпрос дали е проблем това, че в бюлетината на Кърджали за кмет на общината абревиатурата на една от партиите е изписана с главни букви, а пълното наименовани - с малки, Матева отговори, че не е проблем. Начинът на изписване на всяка участваща в изборите партия, коалиция или местна коалиция се посочва в заявлението, с което се регистрира и всички партии и коалиции са изписани в съответните бюлетини за съответния изборен район така, както са заявили, обясни Матева.

Тя посочи, че няма никакъв проблем с това, че в Секционнните избирателни комисии, в които е било предвидено и гласуване с машини, ще попълват протокол, в който има част и за попълване на резултатите от гласуване с бюлетини от машинно гласуване. Те просто ще попълнят частите, касаещи гласуването с хартиени бюлетини, каза още Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още