IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12,3% е избирателната активност в страната към 11 ч.

Министърът на финансите Асен Василен не успя да гласува в родния си град Хасково, тъй като настоящият му адрес е извън страната

13:07 | 29.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към 11:00 часа избирателната активност в страната е 12,3%. Това каза на брифинг за медиите зам.- председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

В момента най-висока е в община Болярово 33,94%, най-ниска е в Пловдив – 7,25%, посочи тя и добави, че около 25 общински избирателни комисии не са подали информация за активността. 

За сравнение на местните избори през 2019 г. избирателната активност към 10:00 часа е била 10,43%, а към 12:00 часа - 23,92%, отбеляза Матева, цитирана от БТА. 

Матева посочи, че изборният ден в цялата страна е започнал нормално, като до този момент също протича спокойно. Навсякъде избирателните секции са отворени навреме, а там, където не са се явили членове на секционните избирателни комисии, общинските са назначили от резервните, обясни тя. 

Матева призова всички граждани да отидат да гласуват. Всички кандидати, участващи в този процес, както и представителите на медиите, нека оставим избирателите спокойно да изразят своя вот, а начинът на гласуване вече е определен и да не търсим проблеми, апелира още тя. 

Матева заяви, че като най-сериозен получен сигнал в ЦИК е "притеснението на някои избиратели", че когато гласуват с няколко бюлетини, е възможно, ако са поставени една върху друга, лентата отзад да остави отпечатък върху бюлетината отдолу. Тя посъветва избирателите да гласуват като поставят отделно бюлетините върху масата в паравана. ЦИК взе решение и изпрати указания към общинските избирателни комисии, че бюлетини, върху които се откриват следи от черната лента или от печата на ЦИК, следва да бъдат отчитани като действителен глас, припомни Матева. 

Тя посочи, че указанията ще бъдат публикувани и на страницата на ЦИК и призова членовете на секционните комисии да се запознаят с тях. 

В ЦИК са постъпили около седем жалби, две са за назначаване на състави на секционни комисии, по които общинските избирателни комисии не са се произнесли или са приели отхвърлително решение, каза Матева. Тя добави, че ЦИК е взела решение за назначаването на тези състави. 

От началото на кампанията до момента в МВР са получени 1450 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от ведомството.

От министерството напомнят, че всеки може да съобщи за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в съответните областни дирекции на МВР.

До 10:00 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и ОДМВР са издали 99 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са 972.

От началото на изборната кампания до момента са образувани 158 досъдебни производства (45 бързи и 113 по общия ред), от тях 139 са за нарушаване на политическите права на гражданите.

Министърът на финансите Асен Василев не успя да упражни правото си на глас в родния си град Хасково. След като не бе намерен в списъците с избирателите, се оказа, че е бил премахнат. Причина за заличаването му е промяната на настоящия му адрес, който сега се води извън страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

"В такъв случай, за да успее да упражни правото си на вот, ще е необходимо да ни представи удостоверение издадено от общината по член 40 на Избирателния кодекс, както и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Беше му обяснено на господина, той се съгласи с нашите мотиви. Ако се върне с тези двата документа, ние ще го зачертаем в списъка със заличените и ще го допълним под чертата на избирателния списък и ще може да упражни правото си на глас", обясни председателят на СИК Петя Шопова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още