IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хекимян: Гласувах за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София

Хората трябва да са спокойни, че вотът им ще бъде отчетен правилно, каза премиерът Николай Денков

11:47 | 29.10.23 г. 2
Кандитатът за кмет на София на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС
Кандитатът за кмет на София на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Аз днес гласувах за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София, за хората, които знаят как да го направят, за хората, които са доказали, че могат да носят отговорност. Това каза пред медии Антон Хекимян, кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС, след като гласува във Второ СУ „Академик Емилиян Станев“ в ж.к. „Бъкстон“.

„Гласувах за това хаосът в държавата, който виждаме през последните две години и половина, да не се повтори в София“, посочи той.

На въпроса дали нагласите на избирателите се променят заради решението днес да се гласува само на хартиени бюлетини, той посочи, че опашките пред секциите показват, че хората искат да дадат своя вот и вярват в този избирателен процес. 

Хекимян коментира, че откакто има машини, всеки път е гласувал чрез тях. „Щях да го направя и сега, ако не бяхме загубили доверието в този процес. Искам да получа отговори от хората, от политическите лица, които дължат такива отговори“, допълни той, цитиран от БТА.

Премиерът Николай Денков коментира, след като гласува, че хората трябва да са спокойни, че ако излязат и гласуват техният вот ще бъде отчетен правилно". Той не пожела да коментира темата за машинното гласуване.

"Гласувах затова София да бъде управлявана по-добре от хора, които могат. От екип, в който има инженери, архитекти, IT специалисти, които могат да направят София много по-чиста и по-красива, в която искаме да живеел. Децата ни да имат детски градини и училища и да бъде нормален европейски град. Днес е важно абсолютно всички да излязат и да гласуват", допълни Денков.

Според него има места, където гласуването само на хартия може да повлияе.

"Колкото повече хора излязат и гласуват, толкова по-малко влияние ще имат изборните злоупотреби", каза още Денков, цитиран от БНТ.

"Гласувах с мисълта колко е важно, въпреки всички безотговорни опити да се дестабилизира изборният процес, да се внесе хаос", заяви след като гласува съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му правото на глас е най-силният инструмент да се гарантира развитието на България напред.

"Утре няма да можем да излезем и да гласуваме, днес трябва да го направим. Хартиената бюлетина има доказани слабости - дава възможности за манипулации, злоупотреби и грешки. Без аргументи беше отменено машинното гласуване, не трябва да позволим това да демотивира хората, трябва да излязат и да гласуват. Очакваме силен вот в подкрепа на развитието на страната", допълни Иванов.

Пожелавам си първо днес поне правителството да осигури нормален и прозрачен вот в България след всичкия хаос и каша, която се забърка през последните дни. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас в Софийската професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“.

Днес българите трябва да са убедени, че отиват по своя воля и техният глас ще бъде отчетен нормално, посочи още Йотова.

При попълването на бюлетините и при поставянето им една върху друга, се получават белези. Това каза по време на заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, като се позова на получени сигнали от граждани. ЦИК взе решение те да не се смятат за невалидни. По време на заседанието беше уточнено, че подобни размазвания се получават и от печатите, които секционните избирателни комисии поставят върху бюлетините, пише БТА. 

В склада, където се съхраняват машините, са прибрани 198 устройства, използвани за разяснителната кампания, обяви Емил Войнов, като заяви, че е получено съобщение от служители на жандармерията за това. 

В петък ЦИК реши във всички секции на местния вот да се гласува само с хартиени бюлетини.

Десетгодишен от Благоевград е изпратил писмо до Централната избирателна комисия дали може да се кандидатира за местния вот, обяви членът на комисията Георги Баханов. Той посочи, че полученото писмо е "за настроение". "Мога ли да се кандидатирам за кмет на някакво населено място заради това, че съм дете не е необходимо да ме игнорирате", се казва в писмото, изпратено от 10-годнишното дете. Баханов предложи да му бъде върнат отговор, в който да му се припомни, че съгласно Изборния кодекс, трябва да има 18 години, за да се кандидатира. 

Заседанието на комисията прекъсна, като ще продължи отново в 12:00 часа. В 11:30 часа е планиран брифинг на ЦИК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
THE_TRADER
преди 6 месеца
Това ще рече, че не си гласувал за себе си?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още