IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК реши машинният вот да отпадне за местните избори*

Предложението е прието с 12 гласа „за“ и 2 „против"

20:27 | 27.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Заседанието на ЦИК е излъчвано онлайн на сайта на Комисията. 

Предложението е прието с 12 гласа „за“ и 2 „против“ - представителите в Комисията на "Демократична България" Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

В Комисията е получено писмо от министъра на електронното управление, допълва БГНЕС. В писмото се посочва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване. Това е ключово изискване в Изборния кодекс.

По-рано председателят на парламента Росен Желязков свика спешен председателски съвет заради информация от ДАНС, че заместник-министър на електронното управление е заснел генериране на код на предстоящите в неделя местни избори. 

От партията „Има такъв народ“ (ИТН) коментираха, че искат оставката на зам.-министъра Михаил Стойнов. За неговата оставка призова и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви на свой ред, че върху министър Йоловски е оказван натиск от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов. По нейни думи Йоловски е казал за това по време на председателския съвет в Народното събрание, който се състоя по-рано днес.

На брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че сигурността на вота е гарантирана, защото на машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите.

Междувременно зам.-министър Михаил Стойнов даде извънреден брифинг, на който коментира, че машините за гласуване са тествани и са им издадени удостоверения от институтите по метрология и стандартизация. „Няма констатации, за да имаме съмнения, че тези машини не отговарят на законовите условия и че с тях не може да бъде гласувано. Никой не е открил причина да не сертифицираме машините за гласуване“, коментира той.

Решението за удостоверяване е изпратено на ЦИК в последните два часа, допълни той на брифинга.

На друг брифинг от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че ще подадат жалба пред Върховния административен съд (ВАС) заради решението за машинното гласуване. Според народния представител от партията Васил Пандов с това решение ЦИК осъществява посегателство върху честните и демократични избори заради "измислен доклад на ДАНС"

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
SporqZaKef
преди 6 месеца
Про100 Корчу тъъпуту къде е, че баща му го търси да го бие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
Кироооо, тъъпо парче... нагласиха ли ви :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още