IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев: Оптимист съм, че ще направим изключително силно представяне днес

1,9% е избирателната активност към 9 ч. и е близка до тази на местния вот през 2019 г.

10:45 | 29.10.23 г. 3
Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев гласува на местните избори. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев гласува на местните избори. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Продължавам да съм оптимист, че ще направим изключително силно представяне днес. Гласувах за една по-добра, по-уредена, по-добре управлявана София. Това заяви пред медии Васил Терзиев, кандидатът за кмет на София от коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България (Спаси София)", след като гласува в 118 СУ в столичния квартал „Младост“.

На въпрос дали очаква да е на балотаж, той каза: Това за балотажа, ще го видим към края на деня.

Надявам се да има висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя много неща, които ще се случат или няма да се случат днес. Поправителен няма, този един глас се натрупва и има отношение към качеството на живот на всеки от нас, посочи Терзиев. Дали е хартия, пергамент или на камък, отговорността е у нас, добави той във връзка с решението на ЦИК днес да се гласува само с хартиени бюлетини.

Със сигурност е проблем, че махнаха машите в последния момент, но това не променя отговорността на всеки един от нас да гласува, смята Терзиев, цитиран от БТА.

Колкото повече хора гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на изборните измами, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като гласува на местните избори. "Днес чух една реплика и ми хареса: "Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия". Гласувах фасадите на училищата и дворовете да станат по-хубави. Гласувах общинските болници да станат по-нормални", заяви Петков.

По думите му броят на невалидните бюлетини ще бъде ясно отчетен.

"Всички българи ще видим какво означава да се върнем изцяло на хартия. Колкото и да са фалшификациите, ако гласуваме като в Полша със 70% процента избирателна активност, тези фалишификации ще имат малък процент за крайния резултат. Хората трябва да излязат и да гласуват", допълни Кирил Петков.

Избирателната активност в страната към 09.00 часа е близка до тази по време на местния вот през 2019 г., достигайки 1,9 на сто.

Това показват данните от Exit poll на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", цитирани от БНР.

В големите градове избирателната активност към 09.00 часа варира между 1,8-1,9% в София до 6,0% в Благоевград. В Пловдив активността към същия час е около 2%, във Варна - 3%, а в Кърджали - 5,5 на сто.

Активността към 09.00 часа тази сутрин е близка до тази през 2019 г. , но с различни вариации, коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

В по-големите населени места към този час по традиция активността е по-ниска, посочи той. София гласува на същите нива като през 2019 г., в Пловдив нивата са сходни и малко по-ниски, във Варна се очертават малко по-високи, а в Благоевград и Кърджали – по-ниски. Числата са условни, а извадките за различните градове се държат по различен начин, поясни Симеонов.

В ЦИК постъпват жалби и сигнали, сред които за липса на нормални условия за работа на Общинската избирателна комисия в Черноочене. Има и жалба от кандидат за кмет на Приморско за заличаване на адресни регистрации, както и агитация в социалните мрежи, съобщи пред БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"В ЦИК са постъпили единични сигнали, които са от компетентността на съответната общинска избирателна комисия и в тази връзка е важно всички избиратели да знаят, ако забележат нарушение на правилата за провеждане на избори, компетентна е Общинската избирателна комисия. Така и по-бързо ще има решение по съответния казус за нарушение. Имаме и единични такива случаи, където не са се явили назначени членове на секционни избирателни комисии, но комисиите са започнали своята работа, защото има достатъчен брой членове, за да открият избирателната секция и да започне гласуването", съобщи Нейкова. 

В Бургаска област изборният ден започна с жалби на места срещу регистрациите на хора по настоящ адрес, които реално не живеят там. 3 жалби са получени в Общинската комисия в Приморско. Жалбите са препратени към ЦИК и ГРАО-Бургас, каза председателят на ОИК Николина Кънчева.

В созополското село Индже войвода от 101 души по постоянен адрес, според списъците се оказва, че днес трябва да гласуват 240 души.

В Сливен в една от секциите е установено, че бюлетините не се сгъват правилно и има възможност да бъде нарушена тайната на вота, констатирали са от ОИК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
Браво другарю комунист!!! Софиянци обичат комунизЪма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още