IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се създаването на регистър на лицата, лишени от управленски права

Промените в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел са публикувани за обществено обсъждане

10:06 | 31.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Създаването на регистър на лицата, лишени от управленски права, се подготвя със законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Промените, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат създаването на структурирана електронна база данни, съдържаща обстоятелствата, вписани по силата на закон, относно физическите лица, лишени от права да бъдат управители или членове на съвет на директорите, на надзорен или на управителен съвет. Регистърът ще се води за лицата, обявени в несъстоятелност, както и за такива, които са били с ръководна функция в дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността, ако са останали неудовлетворени кредитори.

В базата данни ще бъдат вписвани и лица, на които е наложено наказание лишаване от право да упражняват търговска дейност или друга подобна санкция, както и такива, които са били в ръководството на дружество, за което е било установено с влязло в сила наказателно постановление неизпълнение на задължения по създаване и съхраняване на определените му нива от запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

За лицата, включени в регистъра, се води дело в електронна форма, което съдържа документите, удостоверяващи вписването и заличаването на обстоятелствата, както и постановените откази. Създаденият регистър ще се води от Агенцията по вписванията и няма да бъде публичен. Агенцията ще осигурява безплатен достъп по служебен път до базата данни на съдилищата, Прокуратурата на Република България и на други органи, определени със закон.

Всеки има право да получи информация дали е вписан в регистъра, както и относно документите, съдържащи се в съответното дело. На такова право имат и наследниците на вписани в регистъра лица.

Законопроектът има за цел да транспонира в българското законодателство част от изискванията на Директива (ЕС) 2019/1151 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г. във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право, с която се изменя Директива (ЕС) 2017/1132 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 г. относно някои аспекти на дружественото право. Проектът е публикуван на www.strategy.bg и подлежи на обществени консултации до 29 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още